Maja Makovec Brenčič upa, da bo zakon sprejet do konca leta. Foto: BoBo
Maja Makovec Brenčič upa, da bo zakon sprejet do konca leta. Foto: BoBo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je dejala, da si želijo, da bi bil zakon do konca leta v parlamentu "po možnosti že tudi sprejet."

Strokovni svet je dal pozitivno mnenje tudi k predlogu zakona o Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) in Fundaciji za financiranje športnih organizacij (FŠO). Slednja je zelo pomembna za delovanje slovenskega športa, četudi se sredstva, ki prihajajo iz koncesijskih dajatev od iger na srečo, zmanjšujejo. FŠO bo letos razdelil 10 milijonov evrov. Lani je bilo na voljo 10,5 milijona evrov, predlani 11 milijonov, še leto prej pa 11,7 milijona.

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je zakon o športu podprl 7. junija, predtem pa ga je potrdila tudi skupščina OKS-a. "Upam, da se počasi naše delo zaključuje. V zadnjih šestih mesecih je bilo to glavno delo direktorata in mislim, da smo s celotno športno sfero iskali najboljše mogoče rešitve, da bi zagotovili javni interes in da bi bile upoštevane tudi športne organizacije," je dejal direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj.

Generalni sekretar OKS-a Edvard Kolar se je zahvalil direktoratu "za sodelovanje in usklajevanje v zadnjih treh mesecih", obenem pa je dejal, da je še vedno ostalo nekaj členov, pri katerih imajo drugačne poglede.
Direktorat je vztrajal, da občinska športna zveza daje le mnenje k letnemu programu športa na občinski ravni in ne soglasja, ker bi po njegovem mnenju slednje preveč posegalo v avtonomijo odločanja občin. OKS je sicer predlagal, da bi v zakon uvrstili soglasje, prav tako pa želi v zakon zapisati tudi, da lokalna skupnost skrbi za občinske športne zveze, ki izvajajo programe, in ne zavodi za šport. Kolar je navedel, da lahko slednji opravljajo administrativno in tehnično podporo. Prav tako direktorat ni podrl predloga OKS-a o sestavi 17-članskega strokovnega sveta za šport vlade, saj po predlogu ministrstva OKS imenuje šest, ne sedem članov.

V pripravi je tudi zakon, ki bo namesto sedanjega urejal delovanje FŠO-ja in sestrske organizacije FIHO. Postopek imenovanja članov sveta FŠO-ja se bo, če bo zakon sprejet, z ministrstva, pristojnega za šport, pretežno preselila na OKS.