Tina Mrak in Veronika Macarol se pripravljata na svetovno prvenstvo. Foto: onEdition
Tina Mrak in Veronika Macarol se pripravljata na svetovno prvenstvo. Foto: onEdition

Med njimi so tudi trije slovenski predstavniki, ki so si že zagotovili mednarodno olimpijsko normo: Vasilij Žbogar (razred finn) ter Tina Mrak in Veronika Macarol (razred 470). Predolimpijska regata predstavlja glavno generalko za jadralke in jadralce, ki se bodo prihodnje leto avgusta borili za olimpijske medalje.

Letos je bolj pomembno svetovno prvenstvo
V zalivu Guanabara se je na prizorišču olimpijskih iger 2016 zbralo 339 jadralk in jadralcev iz 52 držav. "Na predolimpijski regati bova jadrali z izposojeno jadrnico, imava le svoj jambor in jadra. Nova jadrnica septembra potuje na svetovno prvenstvo v Izrael, ki je za naju letos bolj pomembno, v Riu pa bova jadrali z izposojeno opremo. Najin cilj ostaja spoznavanje razmer in regatnih polj. Na predolimpijski regati bomo vsak dan jadrali na drugem polju in s tem pridobili veliko novih informacij," je povedala Mrakova.

Težave nekaterih jadralcev
V zadnjem času je bilo kar nekaj govora o onesnaženosti zaliva, tako da bo predolimpijska regata dala tudi odgovore na to vprašanje. Tina Mrak je zaskrbljena zaradi kakovosti vode: "Voda je res rjave barve, še posebej v naši marini, kjer imamo urejen spust v morje. Zraven dobesedno izteka kanalizacija in zelo smrdi. Dokler ne prijadrava v sredino zaliva, paziva, da nama voda preveč ne šprica v obraz in jezik imava skrbno za zobmi. Nekateri jadralci imajo tudi zdravstvene težave. Upava, da bova dobili tudi kakšen nasvet zdravnika ali kakšna zaščitna zdravila, da bova lahko jadrali nemoteno."

Žbogar izgubil pet tednov treningov
Najuspešnejši slovenski jadralec Žbogar bo naslednje leto lovil že tretjo olimpijsko medaljo. Zadnji del treningov pred odhodom v Brazilijo je opravil v Valencii. Dnevi na španskem morju so bili zelo dragoceni, saj je zaradi poškodbe in dveh zlomljenih reber izgubil pet tednov treningov.

Pomanjkanje vzdržljivosti
"Glede na poškodbo so treningi v Valencii potekali dobro. Želel sem narediti čim več treningov na vodi, da si vrnem občutek na jadrnici, predvsem pa sem želel videti, koliko me poškodba ovira pri jadranju, a na srečo me ni. Se mi pa pozna pomanjkanje vzdržljivosti, po eni uri treninga sem namreč že zelo utrujen," je o zadnjih pripravah povedal Žbogar, ki v Riu tokrat nima visokih rezultatskih ciljev. Povsem drugače bo prihodnje leto ...