Mina Markovič je letos v odlični formi. Foto: BoBo
Mina Markovič je letos v odlični formi. Foto: BoBo

Dobro je v finalu nastopila tudi Maja Vidmar, ki je bila peta, Asji Gosar se ni uspelo prebiti v finale, na koncu je bila 22. Do konca svetovnega pokala je še ena tekma, ki bo prihodnji konec tedna v Barceloni. V skupnem seštevku je Markovičeva torej že osvojila prvo mesto, Vidmarjeva pa se bori za stopničke. Vidmarjeva je v drugi polovici smeri naredila napako in padla, Markovičeva pa je nastop končala tri oprimke pred vrhom. Druga je bila Južna Korejka Jain Kim, ki je padla na zadnjem oprimku. Markovičevi se le na eni tekmi od skupno devetih tekem ni uspelo zavihteti na oder za zmagovalce. Najboljša plezalka letošnje sezone je zlahka opravila z obema kvalifikacijskima smerema in se je obakrat dotaknila vrha, podobno pa ji je uspelo tudi v polfinalu.

Markovičeva je vesela, da je skupni seštevek odločila že v Kranju: "Skupna razvrstitev je nenehno visela nad mano, čeprav sem jo skušala odmisliti. Takšna in podobna vprašanja so neprestano letela z vseh smeri in tudi sama sem se zavedala, da je lahko sklepno dejanje sklenjeno že tu v Kranju. Zato sem si res želela, da ne bi vse padlo na zadnjo tekmo in zadnjo možnost v Barceloni. Vedela sem, da sem sposobna ohraniti in potrditi skupno vodstvo, če dobro odplezam. Finalno plezanje je tako spremljala odločitev, ki se je sklenila danes. Zato je marsikateri gib bil narejen bolj na trdo in s porabljene več moči, kot bi sicer bilo potrebno."

Primožič na koncu peti
Urban Primožič
, ki je sploh prvič nastopil v finalu, je dobro opravil svoje delo. Na koncu je ob spodbudi domačih navijačev 19-letni obetavni plezalec osvojil peto mesto. Padel je 13 gibov pod vrhom. Stopničke je zgrešil za vsega dobra dva giba. Zmagal je Kanadčan Sean McColl, na oder za zmagovalce pa sta se zavihtela še Japonec Sači Amo in Avstrijec Jakob Schubert, ki sicer vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala.
"Pred finalom sem čutil nekaj pritiska in treme, vendar pa je ta povsem izginila že ob predstavitvi tekmovalcev, ko me je publika navdušeno pozdravila. Res sem užival v steni, zlasti ko sem v sami smeri slišal zelo veliko bučnega navijanja, kar mi je dalo še dodatnega zagona. Sem zelo zadovoljen s svojim današnjim nastopom," je po prvem finalnem nastopu v karieri povedal Primožič.