Nejc Žnidarčič, Tim Kolar in Vid Debeljak med zmagovalno vožnjo na ekipni tekmi. Foto: Nina Jelenc
Nejc Žnidarčič, Tim Kolar in Vid Debeljak med zmagovalno vožnjo na ekipni tekmi. Foto: Nina Jelenc
Za slovensko reprezentanco v spustu na divjih vodah je bila tudi sobota uspešen dan. Ob glasni podpori slovenskih navijačev, ki so tempo dajali tudi z žvižgi in velikanskim zvoncem. Foto: Nina Jelenc

Na zmagovalni oder pa sta se s tretjim časom finala dvojcev uvrstila še Peter Žnidaršič in Luka Žganjar.

Tretji dan evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v Banjaluki, so organizatorji priredili nočni finale šprinta pod žarometi. Slovenska ekipa se je na Vrbasu znašla odlično. Zelo uspešni so bili že v kvalifikacijah, saj so se prav vsi reprezentanti uvrstili v večerni finale. Tam je za prvo kolajno večera, sicer pa že tretjo tega prvenstva, poskrbel kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je še enkrat priveslal do zlate kolajne.

Primorec je imel pred tekmo nekaj težav z nespečnostjo: "Mislim, da je bil razlog, da sem ponoči slabo spal, utrujenost. Zjutraj sem se zbudil ob štirih, tako da mi je bilo v prvem teku res grozno. Potem sem popoldne spal pet ur, da sem pridobil nekaj moči, ampak tudi ta finalna vožnja je bila daleč od tega, kar bi lahko bila. Ampak to niti ni tako pomembno. Pomembno je, da je bilo dovolj za zmago, čeprav se mi zdi, da sem imel tudi nekaj sreče."

Tudi preostali trije kajakaši na startu so dosegli odlične rezultate. Tik pod zmagovalnim odrom je ostal Vid Debeljak, ki je bil četrti, Tim Kolar je zasedel šesto mesto, Maks Frančeškin pa osmo. Srebro je pripadlo Čehu Richardu Hali, bron pa Francozu Paulu Gratonu.

Na najvišjo stopničko zmagovalnega odra sta se povzpela tudi Blaž Cof in Simon Hočevar, ki je bil pred 19 leti evropski prvak v slalomu na divjih vodah v kanuju enosedu, tokrat pa je zlato na prvenstvu stare celine osvojil še v kanuističnem dvojcu.

"Sploh ne vem, od kod sem danes nabral vso to energijo. Že včeraj v klasiki, ko so prestavili tekmo, in seveda potem še v ekipnih vožnjah, pa danes v dveh vožnjah kanuja, kvalifikacijah v dvojcu ter finalu v kanuju in dvojcu sem res dobro veslal. Mislim, da bo jutri vse prišlo za mano. Zelo sem vesel. Imeli smo težavo, ker je bil vsak dan drugačen vodostaj. Pri meni je tako, da višji ko je, boljše veslam, zato sem imel v klasiki malo smole, ker je voda padla, danes pa je bila še nižja. Iskala sva pravo linijo. Na začetku tedna sva imela zelo lepe vožnje, ampak je bil vodostaj višji, potem pa je začel padati, tako da naju je bilo malo strah, kaj se bo zgodilo. V finalu sva ujela valove, kot je treba, imela sva lepo linijo pred ciljem, kjer se je največ izgubljalo," je po zmagi dejal Hočevar.

Zelo uspešen je bil tudi v finalnem nastopu kanuja enoseda, kjer je zasedel četrto mesto. Hočevar in Cof ob petju Zdravljice nista bila osamljena. Na tretje mesto se je namreč uvrstil drugi slovenski dvojec Peter Žnidaršič-Luka Žganjar.

V finalu je veslala tudi edina slovenska kajakašica na tem prvenstvu Ajda Novak. Zasedla je 12. mesto.
Za konec prvenstva so na nedeljski ekipni tekmi v šprintu zlato osvojili še kajakaši v postavi Nejc Žnidarčič, Tim Kolar in Vid Debeljak. Že v prvo so prikazali tako dobro vožnjo, da jih niti z drugim poizkusom preostale ekipe niso mogle prehiteti, tako da Slovenci v drugo sploh niso štartali. S polsekundnim zaostankom so srebro osvojili Nemci, bron pa Čehi. Ekipi kanuistov in dvojcev sta bili peti.