Kitajci so v Pekingu osvojili 51 zlatih medalj, 15 več kot Američani. Foto: Reuters
Kitajci so v Pekingu osvojili 51 zlatih medalj, 15 več kot Američani. Foto: Reuters

Število londonskih aktivnih udeležencev bo nekoliko manjše tudi od tistega v Atenah pred osmimi leti, ko je bilo Kitajcev 407.

Kljub številčno okrnjeni udeležbi pa kitajski športni in politični vrh ne skrivata želja po uspehih in veliki beri medalj. Pred štirimi leti so bili namreč Kitajci z 51 zlatimi medaljami najuspešnejša država, a so v “skupnem seštevku” boj z velikimi tekmeci iz ZDA izgubili s 110:100.

Reprezentanca Združenih držav Amerike bo v Londonu štela 530 športnikov in športnic. Prvič v zgodovini bo športnic nekaj več kot športnikov, in sicer 269.

V ekipi bo 76 olimpijskih zmagovalcev, med njimi tudi plavalni superzvezdnik Michael Phelps, ki ima s 14 zlatimi olimpijski odličji tudi rekord po uspešnosti. Od vseh članov reprezentance je doslej na igrah po medaljah poseglo že 124 ameriških športnikov, sedem od njih bo na igrah nastopilo že petič. Še vseeno pa so v ekipi v večini novinci, kar 302 bosta ZDA na igrah zastopala prvič. S 15 leti je najmlajša plavalka Katie Ledecky, s 54 pa najstarejša Karen O’Connor, ki bo nastopila v konjeništvu.