Težaven podvig plezanja nad vodo, ne da bi bil pripet z vrvjo, je mlademu plezalcu uspel v 39. poskusu. Foto: RTV Slovenija
Težaven podvig plezanja nad vodo, ne da bi bil pripet z vrvjo, je mlademu plezalcu uspel v 39. poskusu. Foto: RTV Slovenija

Težaven podvig plezanja nad vodo, ne da bi bil pripet z vrvjo, je mlademu plezalcu uspel v 39. poskusu. Dober mesec po zgodovinskem plezalnem uspehu ga je obiskala ekipa TV Slovenija.

Kot otrok je največ plezal po drevesih. Potem mu je oče postavil plezalno steno, kjer je v dvajsetih letih do podrobnosti izpilil zahtevne gibe. Ti so mu prišli prav pri velikem plezalnem podvigu v Španiji.

"To je neka nova disciplina neka mešanica med težavnostjo in balvanskim plezanjem. Bi lahko rekel, da je bolj adrenalinska, ker tu je varovanje samo voda, in ko padeš, padeš daleč," je povedal Jernej Kuder. Na lastni koži je to izkusil kar 38-krat. "Če nisi pripravljen dovolj fizično in psihično ter pri ključnem gibu čudno priletiš, ne zadeneš grifa, tudi padec ni najudobnejši v vodo, zato moraš tudi pri naslednjem poskusu glavo obdržati na pravem mestu, da si spet upaš še enkrat narediti isto, da verjameš vase," še pojasnjuje.

Z dovolj fizične in psihične kondicije mu je po enem mesecu vztrajanja uspelo v 39. poskusu.

Na Jernejev največji dosežek so ponosni tudi domači. "Plezanje je dobra stvar. Ko plezaš, ne moreš slabo misliti," pavi Edi Kruder, Jernejev oče.
Naslednji izziv - olimpijske igre
Letošnji državni prvak v balvanskem plezanju pa je z mislimi že pri novih izzivih, čez štiri leta bo namreč plezanje prvič tudi na olimpijskih igrah. Tam bo imela Slovenija veliko adutov v rokah, saj smo prva velesila v tem novem olimpijskem športu. Več o uspešnih plezalcih si preberite tukaj.

Velik uspeh slovenskega plezalca Jerneja Kruderja
Velik uspeh slovenskega plezalca Jerneja Kruderja