Voda pred plažo Copacabana je dovolj varna za organizacijo plavalnega maratona, zatrjuje Fina. Foto: EPA
Voda pred plažo Copacabana je dovolj varna za organizacijo plavalnega maratona, zatrjuje Fina. Foto: EPA

Petdeset plavalcev iz Brazilije, Kanade, Kitajske, Češke, Francije, Nemčije, Velike Britanije, Madžarske, Irske, Italije, Japonske in Nizozemske je 22. in 23. avgusta sodelovalo v preizkusu pred slovito plažo Copacabana. "Do danes, 26 dni po končanem dogodku, nimamo nobenih obvestil, da bi kdor koli, ki je tekmoval v Rio de Janieru, imel zdravstvene težave. Voda pred plažo Copacabana je dovolj varna za organizacijo plavalnega maratona," je Fina obvestila javnost.

Ni dolgo tega, ko je Fina zaradi slabih razmer za plavalna tekmovanja kritizirala prireditelje, zdaj pa vendarle prihajajo pomirjajoče novice.

Kakovost vode je že dlje polemika med prireditelji olimpijskih iger in posameznimi športnimi zvezami. Predvsem to velja za mednarodno plavalno zvezo in mednarodno jadralno zvezo. Vse skupaj se je le še zaostrilo poleti, ko je ameriška tiskovna agencija AP pisala o visokih vrednostih izmerjenih bakterij in virusov v vodi, ki so posledica neurejene mestne kanalizacije. Že jadranje v zalivu Guanabara naj bi bilo škodljivo za zdravje.