Dejan Zavec ima v karieri 29 zmag (od tega 17 z nokavtom) in le en poraz. Foto: Eroll Popova
Dejan Zavec ima v karieri 29 zmag (od tega 17 z nokavtom) in le en poraz. Foto: Eroll Popova
Rafal Jackiewicz
Dozdajšnja statistika Rafala Jackiewicza: 36 zmag (18 z nokavtom), 1 neodločen izid, 8 porazov. Foto: EPA
Zavec po starem receptu
12. runda dvoboja Zavec - Martinez
Zavec nokavtiral Hlatshwaya

4. septembra se bo Zavec poskušal oddolžiti Poljaku Rafalu Jackiewiczu za poraz v dvoboju za naslov evropskega prvaka novembra 2008 v Katovicah, ki je do zdaj njegov edini v profesionalni karieri. "Mr. Sympatikus" se pripravlja v tradicionalni bazi v Magdeburgu, njegov tekmec pa v Zakopanah.

V videonovicah na desni strani si oglejte odločilne trenutke Zavčevih dvobojev proti Argentincu Rodolfu Ezequielu Martinezu 9. aprila v Ljubljani in Južnoafričanu Isaacu Hlatshwayu 11. decembra lani v Johannesburgu.

Najprej se dotakniva vašega zdravstvenega stanja. Slišati je bilo, da ste staknili poškodbo levega komolca. Kako resna je?
S poškodbo sem imel nekaj težav en teden, a smo jo dobro sanirali. Od začetka prejšnjega tedna znova treniram s polno močjo.
Torej še vedno računate, da boste 4. septembra v življenjski formi?
Ja, vsekakor, tako je bilo predvideno. Vse gre po načrtih, kaj drugega si sploh ne predstavljam.

Se priprave na ta dvoboj kakor koli razlikujejo od prejšnjih?
Moram reči, da ne, vse je enako. Rekel bi le, da sta tako fizična kot psihična priprava bolj kakovostni kot po navadi.

Nam lahko opišete, kako je videti vaš delovni dan?
Vstajam ob pol osmih oziroma osmih, nato imam zajtrk, ob 10.00 pa prvi trening, ki traja do 12.00 ali 12.30. Sledita kosilo in počitek, drugi trening je na sporedu ob 16.00 ali 17.00 in prav tako traja dve uri in pol, potem pa se umirim, premeljem, kaj se je dogajalo skozi dan, in se pripravim na naslednjega.

Boste tudi tokrat boksali s sparing partnerji, ki so občutno težji od vas?
Ne, tokrat boksam z raznolikimi tekmeci, ki so v enaki kategoriji kot jaz ali kategorijo nižje. S tem pospešujemo priprave na dvoboj.

Vaš trener Dirk Dzemski je nedavno dejal, da pripravljate za Jackiewicza nekakšno taktično presenečenje. Lahko kaj več poveste o tem?
O taktiki bo več ali manj vse znano zadnji trenutek, celotna taktika bo dorečena zadnji teden pred dvobojem. Ne bo pa nič kaj posebno novega, dali bomo samo "gasa", kar je manjkalo na Poljskem. To je to.

Laično gledano, bo moral Poljak tokrat več napadati, če vam želi odvzeti pas, kar bo na drugi strani vam odpiralo več prostora za dobre udarce. Skratka, položaj bo obrnjen kot novembra 2008, ko je po sumljivi sodniški odločitvi zmagal.
Vsekakor je tako, čeprav jaz izhajam iz izhodišča, da sem prvak in boksam doma ter da bom boksal svoj boks, tako kot znam in tako kot sem do zdaj. Ničesar ne bom prepustil naključju.

Imate kaj informacij o tem, kako se pripravlja Jackiewicz?
Ne, nimam, to me niti ne zanima. Verjamem, da se pripravlja na najboljši način, a kako se pripravljajo tekmeci, me nikoli ne zanima. Osredinjen sem nase.

Ali vas to, da vam je Poljak prizadejal do zdaj edini poraz v karieri, še kaj dodatno motivira?
Pravzaprav veliko manj, kot si to razlagajo javnost ali mediji. Očitam si samo to, da sem tedaj v Katovicah dal premalo, da bi lahko zmagal. Vse drugo me ne podžiga dodatno. Rafala dobro poznam, ta, recimo ji nedorečenost, pa je tisti kanček, ki je dodaten čar tega dvoboja.

Čemu boste dali poudarek v zadnjih 14 dneh pred dvobojem?
Predvsem bo poudarek na tehniki, taktiki in eksplozivnosti.

Vedno morate v zadnjih dneh shujšati za nekaj kilogramov. Koliko preveč jih imate tokrat?
Tudi tokrat ne bo nič drugače, nič ne bom spreminjal, saj se je izkazalo, da je to pravilna pot. Trenutno imam od štiri do pet kilogramov preveč.

Za potrebe promocije dvoboja ste posneli dva zanimiva posnetka z Jurijem Zrnecem. Kako je bilo na snemanju?
Posnetka sta nastala spontano, nenačrtovano, naključno. Moramo malo popestriti vse skupaj in se razlikovati od drugih. Vse, kar je v pozitivni smeri, je dobrodošlo. Vse skupaj smo posneli v manj kot petih minutah v prvem poskusu.

Še več o težko pričakovanem dvoboju boste lahko izvedeli v torek ob 20.00, ko bo Zavec gost naše spletne klepetalnice. Že zdaj ste vabljeni k sodelovanju.
Zavec po starem receptu
12. runda dvoboja Zavec - Martinez
Zavec nokavtiral Hlatshwaya