Vasilij Žbogar bo še povečal zbirko medalj z največjih tekmovanj. Foto: Aleš Fevžer
Vasilij Žbogar bo še povečal zbirko medalj z največjih tekmovanj. Foto: Aleš Fevžer

Žbogar, branilec naslova, je v prvem petkovem plovu osvojil drugo mesto, v drugem pa je po odličnem štartu končal na 12. Izolan ima pred zadnjo sobotno regato za medalje neulovljivih 23 točk prednosti pred četrtouvrščenim Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem.

Naslov evropskega prvaka si je že dan pred koncem zagotovil Britanec Giles Scott. Tretji je še en Britanec Edward Wright, ki za Žbogarjem zaostaja osem točk, kar pomeni, da mora biti jutri vsaj štiri mesta pred Žbogarjem, če ga želi prehiteti.

"Prvo regato je bil lahek veter in to sem hotel izkoristiti, da se približam prvouvrščenemu. Zelo dobro sem jadral in končal na drugem mestu, Scott pa je bil 15., kar mi je šlo zelo na roko. Drugo regato je spet pihalo močneje. Vedel sem, da ga bo težko premagati. Poleg tega pa me je Scott takoj na štartu prijel, ker sem mu bil edini konkurent za prvo mesto. Kljub temu sem mu na štartu pobegnil, vendar je bil hitrejši in me je dohitel in prehitel, od tam naprej pa me je samo nadziral do cilja. Z ene strani sem imel Britance, ki so me ovirali, z druge strani Francoze, domačine, ki so želeli, da njihov jadralec osvoji medaljo. Tako da sem se maksimalno boril in si uspel dan pred koncem zagotoviti medaljo, ki je tretja zapored na evropskih prvenstvih," je povedal slovenski jadralec.

Gašper Vinčec je na 35. mestu.