Vasilij Žbogar je SP končal na 13. mestu. Foto: Polona Marinček
Vasilij Žbogar je SP končal na 13. mestu. Foto: Polona Marinček
Žbogar v Perthu pred Vinčecem

Žbogar je po desetih regatah končal na 13. mestu (93 točk), Vinčec pa na 17. (112) med 72 jadralci. Prvi je po 19. in 12. mestu v deveti in deseti regati izgubil eno mesto, drugi pa je z 9. in 21. mestom dve mesti pridobil. Žbogar je v internem slovenskem dvoboju za OI, kamor bo lahko odpotoval le po en jadralec iz države v posameznem razredu, izboljšal izhodišče za nastop v Londonu. Pred SP-jem je bil v prednosti Vinčec.

Tudi Ainslie brez finala
Veliko presenečenje pa se je pripetilo v samem vrhu. Trikratni olimpijski zmagovalec in petkratni svetovni prvak Ben Ainslie iz Velike Britanije je s prvega mesta po dveh diskvalifikacijah zdrsnil na 11. in ostal brez možnosti za odličje. Vodstvo je prevzel njegov rojak Giles Scott (26), drugi je Nizozemec Jan Pieter Postma (29), tretji pa še en Britanec Edward Wright (35).

Slovenska četverka še v igri za četrtfinale
Vesna Dekleva Paoli
, Katarina Kerševan in Lena Koter so v dvobojevanju v drugem delu, kjer se borijo za preostala štiri mesta v četrtfinalu, odjadrale prve štiri dvoboje in po dvakrat zmagale ter izgubile. Le Velika Britanija ima štiri zmage, Nemke pa so brez nje. Druge ekipe so zelo izenačene in Slovenke so ohranile možnost za četrtfinale in olimpijsko vozovnico. V nedeljo jih čaka še sedem dvobojev.

Mitja Mikulin in Sebastijan Prinčič sta v dvosedu 470 v deveti regati zasedla 34. mesto, v deseti pa 31. in sta med 80 posadkami na 39. mestu (237 točk). Pred regato najboljše deseterice sta na čelu ostala domačina in branilca naslova Mathew Belcher in Malcolm Page.

Žbogar v Perthu pred Vinčecem