Živa Dvoršak je ostala brez finala. Foto: www.alesfevzer.com
Živa Dvoršak je ostala brez finala. Foto: www.alesfevzer.com
Strelka Živa Dvoršak ostala brez finala

Po šestih letih je ostala brez nastopa v finalu v tej olimpijski disciplini. Največji uspeh je dosegla leta 2013, ko je bila v Odenseju bronasta. Sonja Benčina (413,1) je bila 34., Urška Kuharič (412,6) pa 39. Slovenke so bile ekipno desete.
Dvoršakovo je pokopal zelo slab uvod v preizkušnjo. V prvem strelu je zadela zgolj 9,2, v tretjem pa 9,5 kroga, tako da je potrebovala veliko energije in volje za nadaljevanje tekme, ki jo je na koncu vendarle izpeljala in se zavihtela med najboljšo dvajseterico.
"Ne glede na treninge, priprave, izkušnje in vero v lastne sposobnosti včasih telo odreagira čisto po svoje, kar se mi je zgodilo na današnji tekmi. Tokrat je bilo na začetku enostavno prisotno preveč treme, glava je sicer delovala, telo pa ne. Današnja tekma se mi ni izšla po željah, uvodni trije streli so bili odločilni in se jih v nadaljevanju enostavno več ni dalo nadomestiti," je dejala Dvoršakova, ki je podobno izkušnjo doživela že pred leti v Münchnu, ko je za prvi strel potrebovala kar osem minut.

Venta na 38. mestu
Kevin Venta
(572) je bil z zračno 38., Sašo Stojak (562) 62., Blaž Kunšek (560) pa 66. Gostitelji so ekipno osvojili 13. mesto. V obeh konkurencah so se zlate medalje veselili Rusi.

Najboljši slovenski strelec v zadnjih letih s pištolo je v štajersko prestolnico prišel s sijajno popotnico, saj je na nedavni tekmi svetovnega pokala v indijskem New Delhiju osvojila 12. mesto, na domači veliki tekmi pa ga je povsem zdelala trema.

"V Maribor sem prišel dobro pripravljen, a domača tekma je naredila svoje. Vseskozi sem čutil nervozo in tremo, težko sem nadzoroval svoja čustva in misli," je takoj po tekmi dejal Venta in dodal: "Zame so domače tekme vselej težke, lažje mi je nastopati v tujini. Tekma se mi je ponesrečila, v tej izostreni konkurenci pa mi je enostavno zmanjkalo nekaj krogov. Ob tem sem imel ogromno močnih devetk, tudi to mi je 'odneslo' boljši rezultat."

Pod pričakovanji sta nastopila tudi Stojak in Kunšek. "Zame je bilo kar napeto, predvsem to velja za začetek tekme, ko sem na svojih ramenih začutil močan pritisk nastopa pred domačimi gledalci, ob tem pa sem tudi sam preveč 'kompliciral' na strelski črti. V drugi polovici tekme sem se sprostil in prikazal veliko boljšo predstavo. Vidim in čutim, da imam še veliko rezerve in lahko napredujem. V Mariboru se mi ni izšlo, a tekmo bom vzel kot močno spodbudo za naprej," je po današnji tekmi dejal Stojak, medtem ko je Kunšek dodal: "Na mariborsko tekmo sem se po psihološki plati dobro pripravil, a že med celotno letošnjo sezoni mi zadeve enostavno ne stečejo. Današnja tekma je bila enostavno preslikava mojih letošnjih nastopov."

V soboto bodo na veliko sceno stopili še Katja Vodeb, Majda Raušl in Denis Bola Ujčič, ki bodo nastopile z zračno pištolo, na moški z zračno puško pa bodo slovenske barve zastopali Željko Moičević, Robert Markoja in Benjamin Jodl. V sobotnih poznih popoldanskih urah bosta na sporedu še tekmi mešanih ekip, ki so tudi v koledarju prihodnjih olimpijskih iger v Tokiu 2020.

Strelka Živa Dvoršak ostala brez finala