Chad le Clos je v Barceloni priplaval do svojega prvega naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Chad le Clos je v Barceloni priplaval do svojega prvega naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Missy Franklin
Melissa Jeanette Franklin je že v Šanghaju pred dvema letoma osvojila tri naslove svetovne prvakinje. Foto: EPA

To je dokazal tudi z zmago v svoji paradni disiciplini, v Palači Sant Jordi pa ga na svetovnem prvenstvu v plavanju čakata še dva nastopa.

Le Clos plava v treh disciplinah
Ko je bil Chad le Clos, rojen pred 21 leti v Durbanu, še mali deček, ki se je podil za nogometno žogo (mimogrede je navijač Barcelone in v teh dneh želi obiskati Camp Nou), je sanjal o dnevu, ko bo premagal Michaela Phelpsa. Po letu dni, ko so se njegove sanje uresničile, pa sanja, da bi premagal samega sebe. V Barceloni se je odločil nastopiti v treh disciplinah.

Sezono je začel februarja
Poleg stalnic na 100 in 200 m delfin bo prvič v družbi najboljših plavalcev sveta tudi na 50 metrov prosto, kjer si želi priti v finale. No, mi predvidevamo, da bo šel dlje od tega cilja. Zaradi poškodbe rame je sicer kar nekaj treninga zamudil, sezono začel februarja, se rehabilitiral, dvigoval uteži, in se uspel "spraviti" v odlično pripravljenost, brez katere se discipline 200 metrov delfin ne moreš niti lotiti, kaj šele odplavati vrhunsko.

Načrtuje kletke med morskimi psi
Na govorice, da se Michael Phelps, ki se sicer zaradi poslovnih obveznosti te dni mudi v Barceloni, vrača v bazen, pa se ne ozira. O tem ne ve ničesar, ob tem pa Chad daje občutek, da sta s Phelpsom prava prijatelja, ki načrtujeta, da bi v Cape Townu postavila nekaj kletk za potapljanje med morskimi psi. Upajmo, da ne bosta izzivala morske pse in šla z njimi plavat. Malo za hec, malo zares, kajti Chad le Clos ima rad izzive. Nekoč se namerava preizkusti in plavati tudi disciplini v mešanem slogu.

Missy Franklin lovi sedmico
Še večje izzive v bazenu kot Chad Le Clos pa si zastavlja vse kaže na to, zvezdnica prvenstva, 18-letna Američanka Missy Franklin, ki v Barceloni želi osvojiti sedem zlatih medalj. To ni uspelo še nobeni plavalki v zgodovini svetoivnih prvenstev. Še najbližje je bila Avstralka Lisbeth Tricket, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2007 v Melbournu prišla do petih zlatih. Med moškimi je tak junak s sedmimi zlatimi medaljami na enem prvenstvu samo Michael Phelps. Podvig mu je uspel pred šestimi leti. Na drugem mestu je s šestimi zmagami Ian Thorpe iz leta 2001.

In kako uspešna je Missy Franklin? Z včerajšnjo štafeto 4 x 200 prosto je v palači Sant Jordi v teh dneh nanizala štiri zmage.