Urban Praprotnik na svojih delavnicah uči pravilne tehnike teka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Urban Praprotnik na svojih delavnicah uči pravilne tehnike teka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
"Razlika v višini enega in drugega kolena kaže na precejšnje popuščanje - posedanje medenice," je na podlagi te fotografije ugotovil Urban. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Urban Praprotnik
Pred tekom in po njem ne pozabite na nekaj razteznih vaj. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Udeležili smo se tekaške delavnice pri trenerju teka Urbanu Praprotniku. Kot vedno nasmejan nas je pričakal na Ljubljanskem gradu, kjer smo najprej opravili nekaj razteznih vaj.

"Začetniki imajo težave, ker se teka lotijo teka preveč resno in premalo zares." In nekajminutno ogrevanje je zares potrebno, da zmanjšamo možnost poškodb.

Potem pa zares na tek. Urban je posnel vsak korak in lahko smo se lotili analize na podlagi videoposnetka.

"Najpomembnejša je drža telesa. Moraš se truditi biti visok. Kot da bi hotel biti pri merjenju višine višji, kot si v resnici," je svetoval. "Če nismo pozorni na to, začnemo teči sedeče. Torej: visoka čvrsta drža in sproščena ramena."

Naslednja zelo pogosta napaka je raztegnjen korak pred težišče telesa. "Zato več zaviramo in smo obsojeni, da udarjamo ob peto, kar ni dobro, saj je blaženje slabše."

Kako zmanjšati zaviralne sile, kako izboljšati blaženje dotika s tlemi? "90 odstotkov tekačem noga uhaja naprej in so zato prisiljeni udariti ob peto. Treba se je truditi, da skrajšujemo korak pred seboj. V mislih moraš imeti, da hočeš čim prej stopiti na tla. Pri počasnem teku je to normalno, pri hitrejšem teku pa ima noga večjo hitrost in si moramo bolj želeti stopati pred seboj na prednjo polovico stopala."

Skratka, paziti moramo, da peta ni prva na tleh in da izkoristimo amortizacijo v stopalu, vendar spet ne smemo "pristati" preveč na prstih. Za merilo so lahko meča: če so meča na začetku dotika s tlemi napeta, je to dober znak. Najbolje je, da sprva tečemo na mestu in gremo iz tega naprej v normalen tek.

Na pravilen način teka se ni tako preprosto navaditi, zato Urban Praprotnik svetuje: "Prvi mesec delajmo te vaje v počasnem teku, da dobimo občutek."

Optimalni elastični slog teka bomo osvojili šele po nekaj mesecih, ni pa treba vedno za vsako ceno teči s to tehniko. "Če nas v meča grabi krč, če smo utrujeni, potem je rešitev lahko tek prek pete."

Prizadevajte si teči pravilno, saj bo tek lahkotnejši in predvsem bomo zmanjšali možnost nastanka poškodb.

V spodnjem avdioposnetku vabljeni, da prisluhnete prispevku Uršule Majcen za Val 202. V njem Helena Žigon in Urban Praprotnik razmišljata o teku in vseh pozitivnih plateh gibanja.