Žal si veliko rekreativnih športnikov do boljših dosežkov pomaga s prepovedanimi poživili. Foto: EPA
Žal si veliko rekreativnih športnikov do boljših dosežkov pomaga s prepovedanimi poživili. Foto: EPA

Tega podatka ne boste izvedeli niti v tem članku, a gotovo je, da jih je kar nekaj. Toda zakaj strokovnjaki pregledajo tako skromno število krvnih vzorcev rekreativnih športnikov? Lovro Žiberna, Slovenska protidopinška agencija: "Prioritetna naloga niso rekreativni, ampak vrhunskih športniki, ki tekmujejo na najvišji ravni. Problem so dragi testi, saj eden stane od 300 do 500 evrov."

V sicer redkih vzorcih najdejo pri rekreativnih športnikih podobne snovi, kot jih lahko izboljšajo fizične sposobnosti. Športni psiholog Matej Tušak: "Ravno zato, ker ni kontrole in so v ozadju mnogi, ne nazadnje tudi kompenzacijski motivi, je problem dopinga v rekreativnem športu po mojem mnenju še bistveno bolj pereč."

Žiberna pravi, da so statistike in analize pokazale, da se lahko poveča oksiformna kapaciteta pri katerem koli posamezniku nekje od osem do petnajst odstotkov: "Govorimo o VO2 max parametru, tako da - doping je učinkovit. Problem je predvsem ta, da je zelo lahko dostopen in ga lahko rekreativni športniki nabavijo kar po spletu."

Ker bi bili tudi številčnejši nadzori zgolj kapljica v morje v poplavi rekreativnih športnikov, so se organizacije usmerile v preventivo. "Glavna naloga antidopinških organizacij je v bistvu izobraževanje in ozaveščanje športnikov o škodljivosti in o resnih stranskih učinkih uporabe dopinga," je še povedal Žiberna.