Kolesarjenje spada med zelo prijazne oblike rekreacije in je primerno za vse generacije. Foto: Neja Škrinjar
Kolesarjenje spada med zelo prijazne oblike rekreacije in je primerno za vse generacije. Foto: Neja Škrinjar

Istrski kolesarski maraton je nadgradnja Obalnega kolesarskega maratona, ki je v preteklih letih prerasel okvire delovanja društva Raketa, ki ga je prirejalo, zato so k sodelovanju povabili lokalne skupnosti. Te so se, tudi zaradi zelo uspešnega tekaškega Istrskega maratona, ki poteka spomladi, odločili za sodelovanje, saj ima prireditev pomembno vlogo v razvoju športnega turizma.

Pester program se je začel v petek s programi v otroke, današnji dan bo v znamenju kolesarskega festivala, med drugim pa bodo izvedli tudi družinski kolesarski izleti v Škocjanski Zatok, ob 15. uri pa bo kronometer za veliko nagrado Istre.

Nedelja bo v znamenju kolesarske preizkušnje na vseh treh trasah, dolgih 17, 51 in 75 kilometrov, ki se bodo začele ob 10. uri, pripravili pa so tudi minimaraton za otroke do 6. leta starosti. Najkrajša trasa je predvsem za tiste, ki želijo uživati v vožnji, pot pa jih bo vodila med vinogradi in po delu kolesarske poti Parenzane. Srednje dolga trasa predvideva dva daljša vzpona proti Šaredu in Svetemu Petru ter krajši vzpon na Pomjan. Najdaljša, 75 kilometrov dolga preizkušnja udeležencem ponuja več zponov in je kljub zmerni razdalji z več kot 1.000 metri višinske razlike izziv tudi za najbolj pripravljene.

V času dogodkov v soboto in nedeljo bodo začasno zaprti različni odseki cest. Več o zaporah preberite tukaj.