Lani je maraton potekal v mokrem in mrzlem vremenu, letos pa bo povsem drugače. Foto: STA
Lani je maraton potekal v mokrem in mrzlem vremenu, letos pa bo povsem drugače. Foto: STA
Na najdaljšo razdaljo se bo podalo skoraj 2.000 tekačev. Foto: Enej Česnik
Na Televiziji Slovenija si boste lahko od 20. ure naprej ogledali daljšo reportažo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ducat bosonogih na ljubljanskem maratonu

Prireditelji so sporočili, da se je za nedeljske teke na 42, 21 in 10 km prijavilo 14.714 udeležencev iz 40 držav ter še 4.973 osnovnošolcev, 931 srednješolcev in 1.793 predšolskih otrok za sobotne teke.

Lepo vreme in okoli 20 stopinj Celzija
"Letos naj bi bilo vreme zelo toplo, okrog 20 stopinj Celzija, lani pa je mnoge tekače doma zadržal mraz in tudi sneg. Zaradi zoženja Slovenske ceste bomo verjetno za 20. maraton pripravili načrt za izvedbo celotnega 42-kilometrskega kroga (zdaj se tečeta dva kroga), kar bo nov velik korak v našem razvoju," je dejal Andrej Razdrih, predsednik organizacijskega odbora.

Brezplačna parkirišča in javni prevoz
V nedeljo se bo tek na 10.000 m začel ob 8.30, teka na 42 in 21 kilometrov pa ob 10.30. Že 10 minut prej bo start paraplegikov na najdaljši razdalji. Proračun prireditve je okrog 850.000 evrov.

Promet v Ljubljani bodo sprostili v nedeljo ob 16. uri, na obrobju pa bodo za udeležence na voljo brezplačna parkirišča, tako na Rudniku kot tudi v Stožicah in na bližnjem hipodromu ter drugod, kjer so lastniki mestna občina ali javni zavodi. Za vse s štartnimi številkami bo na vseh progah mestnega prometa javni prevoz brezplačen.

Štart na Slovenski cesti, cilj na Kongresnem trgu
Za tek na 42.195 m, ki bo štel tudi za slovensko prvenstvo, je prijavljenih 1.474 tekačev in 309 tekačic, na krajši polmaratonski razdalji (21.098 m) pa bo nastopilo 4.590 maratoncev in 2.711 maratonk. Štart bo na Slovenski cesti, kar so uvedli predlani, cilj pa na Kongresnem trgu, kot lani. Že v četrtek in petek bo mogoče na Gospodarskem razstavišču prevzeti štartne številke.

Bo padel rekord?
Poleg rekreativcev bo na ljubljanskem maratonu nastopilo še 12 vrhunskih tujih tekačev in šest tekačic. "Ponujalo se nam je okrog 60 tujih maratoncev, izmed katerih smo izbrali najboljše in z njimi sklenili pogodbe. Imamo tudi tekače za narekovanje ritma, ki naj bi za prvi krog pripravili čas v uri in štirih minutah ali še nekaj boljše," je povedal Borut Podgornik, ki je zadolžen za vrhunske tekače.

Predlani je z rekordom proge (2:08,25) na 42 km zmagal Kenijec Daniel Too, ki bo tudi letos na štartni listi s številko 1. V ženski konkurenci je rekord proge leta 2009 dosegla Kenijka Kilel Cheptonui, ki je zmagala s 14. časom sezone na svetu (2:25,24).

Dan prej v znamenju najmlajših
Sobota bo namenjena Lumpijevemu teku najmlajših ter osnovnošolcem in dijakom. Lumpijev tek bo na sporedu ob 11. uri, osnovnošolci in srednješolci se bodo na svojih tekih začeli meriti od 12.50 naprej, ob 18. uri pa bo na Gospodarskem razstavišču slovesno odprtje maratona s tradicionalno testeninko. V soboto bo kot novost ob petih popoldne na programu tudi tek na 4.000 m, ki naj bi bil po ocenah prirediteljev primeren za vse starostne skupine Ljubljančanov.

Ducat bosonogih na ljubljanskem maratonu