"Dobro jutro vsem tekačem, dobro prav vsem ljudem," poje Rudi Bučar v pesmi Ištrijanski maraton. Naj bo nedelja, 12. aprila, za vse tekače nedelja dobre volje. Foto: Radio Koper

Čeprav so velikonočni prazniki postregli z mrzlim vremenom in prej spomnili na zimo kot pomlad, je tekaška sezona v razcvetu. Konec tedna bodo temperature krenile proti 20 stopinjam, kar je lepa napoved za drugi Istrski maraton, ki povezuje Koper, Izolo in Piran. Maraton bo 12. aprila, prijavljenih pa je 3.350 tekačev.

Na voljo so tri razdalje: pravi maraton (42 km), polmaraton (21 km) in tek na 10 kilometrov. Prireditelji se radi pohvalijo, da gre za turistično in trajnostno obarvan dogodek, ki promovira slovensko Istro, zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju.

Dodajmo, da je Istrski maraton letos dobil tudi svojo himno. Avtor glasbe in besedila je Izolan Rudi Bučar: "Himna odraža to, kar čutim do maratona. Ideja se je začela razvijati iz besed Istrski maraton, iz različice poimenovanja v dialektu, kmalu se je začel rolati refren – in postal je zelo nalezljiv. Skladba je nastajala hitro; videl sem istrsko okolje, naravo, po kateri tečejo tekači. Črpal sem iz tega in iz športa, vremena, veselja do življenja."