V različnih kategorijah in na različnih razdaljah bo 17. maja v Radencih nastopilo okrog 10 tisoč tekačev. Letos bo maraton štel tudi za državno prvenstvo, udeležili pa se ga bodo še ročni kolesarji. Foto: Dani Mauko
V različnih kategorijah in na različnih razdaljah bo 17. maja v Radencih nastopilo okrog 10 tisoč tekačev. Letos bo maraton štel tudi za državno prvenstvo, udeležili pa se ga bodo še ročni kolesarji. Foto: Dani Mauko

raznik športa, teka in življenja, to so besede za prireditev, ki se je vrasla v slovenski športni koledar. Maraton treh src. Letos pričakujejo rekordnih 10 tisoč udeležencev.

Prireditev širi krog privržencev teka zunaj naših meja. Na čelu organizacijskega odbora je Boštjan Gerlec: "Zadnji dve leti smo zelo dejavni na tem področju. Povezujemo se s praktično vsemi teki v regiji, v Sloveniji smo povezani z Ljubljanskim maratonom, Mariborom, Sežano, predstavili smo se tudi na Istrskem maratonu. Povezali smo se v štajerski pokal z maratonom v Gradcu in mariborskim maratonom, na katerem smo tekačem omogočili, da se po ugodni ceni prijavijo na vse tri teke."

Tekmovalni prestiž na tovrstnih prireditvah nikoli ni v ospredju. V Radencih vsak tekmuje predvsem s seboj in je na koncu zmagovalec. Za tekmovalnost naj bi poskrbeli z državnimi prvenstvi. Vsako drugo leto z maratonom in polmaratonom. Na štartni listi je v Radencih od najboljših prijavljen samo Anton Kosmač. Pri Atletski zvezi jih množično ukvarjanje s tekom veseli, manj zadovoljni pa so z nastopi najboljših maratoncev, zato je med prihodnjimi cilji zagotavljati karseda dobro udeležbo naših najboljših tekačev na dolge proge tudi na dogodkih kot je državno prvenstvo v maratonu ali polmaratonu.

35. maraton se bo začel v soboto, 17. maja, s tradicionalnim pohodom ob osmih. Maraton oziroma polmaraton se bo začel ob 9. uri. Pričakujejo rekordnih 10 tisoč tekačev. Boštjan Gerlec o tem, kaj prirediteljem pomeni največje zadovoljstvo: "To, da se isti udeleženci vračajo, predvsem takšni iz oddaljenih krajev. Največje veselje je, ko po koncu prireditve rečejo: 'Pri vas je pa tako lepo, spet se bomo vrnili.' To je največja pohvala, ki jo lahko dobi organizator."

Povzeto po prispevku Borisa Ličofa za Naval na šport na Valu 202.