Planinska zveza Slovenije je podelila priznanja za leto 2013. Foto: PZS/Zdenka Mihelič
Planinska zveza Slovenije je podelila priznanja za leto 2013. Foto: PZS/Zdenka Mihelič

Komisija za odprave v tuja gorstva (KOTG) pri Planinski zvezi Slovenije letos praznuje 50-letnico. V teh letih so slovenski alpinisti nanizali številne uspehe v visokih gorah vsega sveta, brez katerih Slovenija in slovenski alpinisti ne bi bili prepoznavni na zemljevidu svetovnega vrhunskega alpinizma.

Poleg alpinistično športnega udejstvovanja je prispevala tudi na človekoljubnem področju, saj je leta 1979 v Manangu v Nepalu ustanovila Slovensko gorniško šolo za Nepalce, kjer so se številne generacije domačinov usposobile za varno delo v visokih gorah in ki je delovala vse do danes, ko so Nepalci dosegli raven znanja, ki jim omogoča samostojno delovanje.

Na slavnostnem dogodku v Pokrajinskem muzeju Koper je Tone Škarja, dolgoletni načelnik KOTG PZS-ja, ki je vodenje komisije prevzel za Pavletom Šegulo (1963–1975) in Alešem Kunaverjem (1975–1979), predstavil zgodovinski pregled delovanja slovenskih alpinistov v Himalaji in drugod, ob tej priložnosti pa sta Planinska zveza Nepala in Nepal najprizadevnejšim v Slovenski gorniški šoli v Nepalu ob podelili priznanja. Prejeli so jih: Tone Škarja, Bojan Pollak, posmrtno Aleš Kunaver in Planinska zveza Slovenije.

Prejemniki najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije, svečanih listin PZS-ja, za leto 2013 so:
Lojze Abram (Slovensko planinsko društvo Trst)
Ivo Berdon – Giovanni (SPD Gorica), Silva Donko (PD Mariborski tisk)
Rajko Ortan (PD Prevalje)
Branko Planinc (PD Dol pri Hrastniku)
Anton Purg (PD Ptuj)
Jože Ružič (PD Matica Murska Sobota)
Ivan Trobiš (PD Vojnik)
Friderik Zobec (PD Skalca Hoče-Slivnica)
Štefanija Žagmeister (PD Pošte in Telekoma Ljubljana).