Pripravljeni na novo sezono? Foto: Pro Ski
Pripravljeni na novo sezono? Foto: Pro Ski
Ana Kobal
Pro ski simulator je zadnje čase priljubljena vadba tako tekmovalnih kot rekreativnih smučarjev. Foto: Pro Ski

"Če ljubitelji smučanja na smuči presedlajo kar iz kavča, torej brez predhodne vadbe, so veliko bolj dovzetni za poškodbe, poleg tega so na smučišču prej utrujeni in zato po dveh vožnjah smučanje postane bolj mučenje kot užitek," nam je povedala nekdanja alpska smučarka, zdaj pa komentatorka tekem na TV Slovenija.

Kakšna vadba je priporočljiva pred zimo? "V poletnih mesecih več različnih vadb, ki poleg splošne vzdržljivosti vključujejo tudi moč, eksplozivnost, hitrost in vaje za ravnotežje ter stabilizacijo trupa. To lahko naredimo po teku ali po kolesarjenju ali med katero koli aerobno vadbo, prav tako pa so pomembni dnevi pred smučanjem, da si s specifičnim treningom okrepiš telo in se optimalno pripraviš na določene napore."

Ker Ana Kobal dobro pozna pro ski simulator, ki je zadnje čase zelo priljubljena vadba smučarjev, nas je še zanimalo, kakšne so njegove prednosti. "Zagotovo ti da takšna naprava največ specifičnega treninga, poleg splošne vzdržljivosti, ker je gibanje lateralno, podobno kot na smučeh s poudarjenim stranskim lokom. Med vadbo delajo iste skupine mišic, ki jih dobro okrepiš, kar pomaga med smučanjem."

S simulatorjem je mogoče osvojiti nekaj elementov tehnike alpskega smučanja. "Pomaga zlasti pri ravnotežju, fizični stabilnosti, koordinaciji in omogoči določen občutek, ki omogoči bistveno hitrejši napredek na snegu."