Joga je priporočljiva za vse, ne glede na starost, spol ali fizično pripravljenost. Ob morebitnih zdravstvenih težavah pa je nujno posvetovanje z učiteljem joge, da ne bi prišlo do poškodb. Foto: EPA
Joga je priporočljiva za vse, ne glede na starost, spol ali fizično pripravljenost. Ob morebitnih zdravstvenih težavah pa je nujno posvetovanje z učiteljem joge, da ne bi prišlo do poškodb. Foto: EPA

V zadnjih letih se je močno razmahnila vadba različnih oblik joge. Kot pravi sogovornica, so vzroki, da se kdo odloči za vadbo joge, različne. "Motivacije za vadbo so različne in konec koncev je prav vseeno, ali vas pripelje želja po lepšem telesu, ali po manj bolečinah v hrbtu, ali po razsvetljenju. Redna vadba joge poskrbi za celovito zdravje telesa in duha, ponuja boljše počutje že po prvi vadbi, povečuje stik z lastnim telesom in posledično s samim sabo in poleg močnejšega in prožnejšega telesa prinaša mir in sprostitev," pravi Božič Križajeve.

V čem se iyengar joga razločuje od drugih oblik joge? Iyengar joga temelji na izjemno natančni postavitvi telesa med vadbo asan, s čimer se izognemo poškodbam in poglobimo izkušnje; učitelji iyengar joge so šolani nadvse strogo in jih izkušenejši, starejši učitelji z vsega sveta večkrat preizkusijo, pravi učiteljica te oblike joge in ob tem dodaja, da jo lahko vadijo vsi, kar je dejansko največja prednost te oblike joge. "Primerna je tako za atlete, ki potrebujejo fizični izziv, kot za tiste s poškodbami ali omejitvami gibanja."

Kot pravi sogovornica, joga spreminja življenje, in na to je treba biti pripravljen. "Če niste pripravljeni na spremembe, raje ne začnite vaditi! Včasih se življenje obrne na glavo, včasih so spremembe rušilne, vsaj na prvi pogled. A vedno znova ugotovimo, da gre za 'očiščevalne spremembe' ... Vselej pa so tu tudi prijetni stranski učinki - čvrsto, močno telo in mirnejši um. Odlično orožje za spopad s svetom," pozitivne učinke joge opisuje Božič Križajeva.

Zaradi velikega poudarka na preventivi pred poškodbami je tudi postopek pridobitve ustrezne licence za poučevanje te oblike joge zelo zahteven. Učitelji prve stopnje iyengar joge morajo običajno opraviti med 500 in 800 ur šolanja ter izpit pred mednarodno komisijo, da pridobijo certifikat in lahko potem sami učijo. To običajno traja najmanj štiri leta, da pa bi lahko nekdo izobraževal nove učitelje, mora imeti najmanj 12 let izkušenj, pojasnjuje.