V Sarajevu so kolesarili za mir. Foto: Reuters
V Sarajevu so kolesarili za mir. Foto: Reuters

S tem so tudi slovesno zaznamovali začetek kolesarske dirke za veliko nagrado Sarajeva, s katero želijo promovirati mir v mestu, ki je bilo že prevečkrat žrtev konfliktov.

V športnem delu prireditve se je zmage veselil slovenski kolesar Matej Marin. Drugo mesto je osvojil Italijan Christian Delle Stelle, tretje pa njegov rojak Andrea Vacher.

Množica kolesarjev, med katerimi je bilo tudi 140 profesionalnih kolesarjev, se je popeljala iz vzhodnega dela mesta v njegovo središče. Tam je 28. junija 1914 Gavrilo Princip izvedel atentat na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo soprogo, kar je bil povod za prvo svetovno vojno. Ravno v času sarajevskega atentata se je v Parizu začela 12. dirka po Franciji.

"To je korak k združevanju ljudi iz celotne Bosne in Hercegovine," je povedal eden od udeležencev.

Po slovesni vožnji, med katero je karavano vodil direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme, so profesionalni kolesarji iz 40 držav začeli pravo dirko, ki je prvi takšen mednarodni dogodek v Bosni in Hercegovini. Kolesarji bodo morali po državi prevoziti 140 kilometrov.