Dober tek! Tek ima številne pozitivne učinke. Ni treba, da ste maratonec, veliko boste zase naredili že, če boste kombinirali hojo s tekom. Foto: Tomaž Škorjanc
Dober tek! Tek ima številne pozitivne učinke. Ni treba, da ste maratonec, veliko boste zase naredili že, če boste kombinirali hojo s tekom. Foto: Tomaž Škorjanc
Vitalni upokojenci se pripravljajo na Ljubljanski maraton

Nihče seveda ne pričakuje, da bo kar vsak pretekel maraton. "42 km je ekstremen podvig, ki je lahko nevaren tudi mladim zdravim netreniranim osebam," je povedal Kristjan Lipičnik, specialist medicine dela, ki starejšim svetuje predvsem postopnost pri vadbi. "Svetovna zdravstvena organizacija priporoča 30 minut vadbe večino dni v tednu. Vadba naj vključuje tako aerobno vzdržljivostno vadbo kot vajo za moč in za stabilizacijo trupa. Kdor je bil do zdaj povsem neaktiven, naj za začetek hodi po stopnicah, potem pa postopno vključuje tek, kolesarjenje ali vadbo v vodi. Intenzivnost naj se povečuje po pet odstotkov na teden."

Velika gospodarska škoda zaradi tistih, ki le sedijo
Ker je ta teden na RTV Slovenija namenjen rekreaciji, želimo tudi MMC-jeve bralce spodbujati k rekreaciji. Telesna nedejavnost ne povzroča težav le tistim, ki samo sedijo, ampak ima stroške tudi država. "Američani so izračunali, da bolezni, ki jih generira telesna nedejavnost, povzročajo za 1000 milijard dolarjev ekonomske škode," je za TV Slovenija povedal Lipičnik. Kako previdni morajo biti kronični bolniki, preden se odločijo za rekreacijo? "Telesno vadbo lahko jemljemo kot zdravilo. Pravilno mora biti odmerjena. Če je preveč, ima stranske učinke. Pri določenih boleznih se je treba prej posvetovati z zdravnikom. Šest mesecev po infarktu ni priporočljivo vaditi, pazljivi naj bodo tudi tisti s srčnim popuščanjem in nenadno visokim pritiskom."

Na RTV Slovenija je ta teden v znamenju rekreacije. Tako na radiu, televiziji kot na MMC-ju smo pripravili pestre vsebine. Več tukaj.




Če si preveč zadihan, ni dober znak

Kako naj se netekači lotijo teka, smo povprašali trenerja Urbana Praprotnika. "Veliko ljudi misli, da zanje tek ni, toda v resnici bi jim življenje spremenil na boljše. To je osnovno sporočilo za netekače. Verjetno se jim zdimo malo čudni, da uživamo v trpljenju. Tek ni trpljenje, ampak uživanje. Dober začetnik teče toliko, da uživa. Na začetku je bolje trenirati manj, kot si sposoben. Veliko začetnikov ima potem slabe izkušnje in rečejo: Povsem sem zadihan. Težave z dihanjem pomenijo, da so preveč tekli."

Tek je prava naložba za starost
Naj bo torej na začetku tek bolj krepilna vaja, ne vzdržljivostna, svetuje Praprotnik. Trening za popolnega začetnika naj bo sestavljen takole: 5 do 10 sekund teka in nato minuta hoje. "To nam učvrsti telo, da bomo iz tedna v teden lahko tekli več. Netekač lahko hitro začuti užitek, če se tega loti z majhno mero, in ne s polno žlico. Tudi pri starejših bi poudaril, da ni posebnega razloga, da ne bi tekli tudi pri 60 ali 70 letih. A seveda na primeren način. Tek namreč krepi tudi tiste mišice, ki jih potrebujemo za hojo. S tekom jih dodatno okrepimo in zato bomo dlje časa hodili. To je naša naložba za prihodnost."

Vitalni upokojenci se pripravljajo na Ljubljanski maraton