Pripravljeni na Ljubljanski maraton? Zadnji mesec tekači ne smete pretiravati, saj si hitro naredite več škode kot koristi. Foto: BoBo
Pripravljeni na Ljubljanski maraton? Zadnji mesec tekači ne smete pretiravati, saj si hitro naredite več škode kot koristi. Foto: BoBo

V nedeljo, 25. oktobra, bo na treh razdaljah (10, 21 in 42 kilometrov) teklo rekordno število udeležencev, saj je že zdaj prijavljenih okoli 18.500 tekačev. Lani jih je bilo 15.288. Za nekaj nasvetov, kako naj se tekači zadnji mesec pripravljajo na tekaški praznik, smo prosili Blaža Strožerja, trenerja v Adidasovi šoli teka.

Maratonci naj počasi že opravijo zadnji dolgi tek. "Tekači hitro lahko naredijo nekaj narobe, saj številni pretiravajo. Zadnji mesec je treba količino treningov spustiti in dvigniti intenzivnost. Pomembno je, da maratonci preveč ne utrujajo telesa. Glavnina priprav mora biti že za njimi. Na silo se ne da nič spremeniti. Z dolgimi treningi v zadnjih dneh pred maratonom bi si naredili slabo uslugo. Trening naj bo zato dolg maksimalno od 15 do 20 km."

Polmaratonci v teh dneh opravljajo verjetno najtežji del priprav, intervalne treninge. "Intervale je treba počasi že skrajševati. Predlagam, da je trening sestavljen z intervalnimi teki petkrat ali šestkrat 400 metrov. Vmes naj bo dejaven odmor, najbolje s hojo. Recimo: 400 metrov teka z 90 odstotki maksimalnega pulza, 200 metrov hoje in spet "gas" na 400 metrov ... Na koncu treninga ne pozabimo na od pet- do desetminutni iztek. Priporočljivo je opraviti tudi kakšen fartlek po razgibanem terenu, kot je Golovec ali Tivoli. Gre za menjavanje tempa, tudi za kratke šprinte, vključimo lahko poskoke in vaje za moč."

Zadnji intervalni trening naj polmaratonci opravijo slab teden (torej v ponedeljek, 19. oktobra, ali dan pozneje) pred maratonom, potem pa ostane le še eden ali dva zmerna treninga s počasnim tekom in nekaj krajšimi šprinti (30-50 metrov) na koncu. Tekači naj tudi premislijo, ali so se res dovolj dobro in dolgo (vsaj dva ali tri mesece) pripravljali na polmaraton, sicer je bolje, da izberejo tek na 10 kilometrov in si prihranijo trpljenje in poškodbe.

Podobno kot tekači na 21 km naj se zadnji mesec pripravljajo tudi udeleženci rekreativnega teka (10 km), le da naj bodo razdalje pri intervalih krajše, kar pomeni do 200 metrov. "Intenzivnost je treba torej počasi spuščati, a še vedno vzdrževati formo, pri tem pa je treba paziti, da ne bo vnetij in drugih poškodb ali bolezni."