Učiteljice plavanja se večinoma otrokom posvečajo individualno. Foto: MMC RTV SLO
Učiteljice plavanja se večinoma otrokom posvečajo individualno. Foto: MMC RTV SLO

Novinarka TV Slovenija Andreja Okorn je v bazenu v Tivoliju obiskala posebno uro rekreacije, prilagojeno otrokom invalidom. Plavanje je odličen šport za invalide, poleg tega je še priložnost za druženje.

"Ni naraven prostor, je breztežnostni prostor in zato se veliko invalidov v vodi počuti dobro, saj lahko izvajajo gibe, ki jih sicer ne morejo," je povedala Jana Čander, vodja tečajev v ŠD Riba.

Deležni so individualne strokovne obravnave. Ta je glede na stopnje invalidnosti včasih nujna. A vključenost v skupino prinaša tudi druga znanja. Monika Oven, učiteljica plavanja: "Da se znajo igrati s sovrstiki, da se znajo prilagoditi na skupino."

Živa, ki ima downov sindrom, je ta dan poleg igre prvič izkusila plavanje brez čepkov za ušesa. "Majhna je še, predvsem se mora sprostiti v vodi. Pomembno je, da ji ni tuje potopiti glave," je povedala vaditeljica Nina Peterlin.

Letos se je v društvo k tečaju plavanja vključilo 18 invalidov. Za sprejetje te odločitve so ključni starši, kar je kar velik korak. Da namreč pustiš svojega otroka v okolje, nepoznano njemu in staršem.

Pri štirih letih že sprejemajo otroke. Vsako leto dobijo pozitivne informacije. Kako tudi ne, saj na bazenu niso v ospredju omejitve, ampak predvsem zabava.