V dvoje do boljše telesne pripravljenosti ... Foto: MMC RTV SLO
V dvoje do boljše telesne pripravljenosti ... Foto: MMC RTV SLO

V oddaji Migaj raje z nami so predstavili nekaj vaj, ki jih izvajamo v paru in ki pripomorejo k raznovrstnosti vadbe. Vaje so običajno koordinacijsko zahtevnejše. Dobre so tudi za dvig aktivacije oziroma budnosti našega organizma. Še posebno to velja za tako imenovane borbene vaje.

1. Povaljka s skleco
Vadeča se primeta za gležnje, obrnjena s sprednjim delom telesa drug proti drugemu. Zakotalita se čez bok, tako da je tisti, ki je bil zgoraj, sedaj spodaj. Vadeči, ki je zgoraj, naredi skleco, drugi pa dvigne njegove noge. Z vajo krepimo predvsem zgornji del telesa in trup.

2. Prevali v paru
Eden od vadečih se uleže na hrbet, z glavo med partnerjeva stopala. Vadeča se primeta za gležnje in namenita v preval. Vaja sodi med koordinacijsko zahtevnejše. Z njo krepimo zaupanje v svoje sposobnosti in odpravljamo strah pred zahtevnejšimi vajami.
3. Veslanje v paru
Vaja je namenjena predvsem krepitvi hrbta in rok. Eden od vadečih opravlja tako imenovano veslanje, drugi pa je v predklonu z rahlo pokrčenimi nogami in skrbi, da ga sovadeči ne potegne naprej.

4. Zrcalno lovljenje
Vadeča se postavita drug nasproti drugega, eden narekuje smer gibanja, drugi poskuša čim manj zaostajati. Vaja je dobra za odzivnost in hitrost nog. Izvaja naj se do 30 sekund.
5. Tapkanja v legi na trebuhu
Vadeča ležita na trebuhu, obrnjena drug proti drugemu v razdalji dosega rok. Med vajo so roke in noge ves čas odmaknjene od tal. Z njo krepimo iztegovalke trupa ter odzivnost rok.
6. Tapkanje ramen
Vaja malo spominja na boks. Udarci so dovoljeni v partnerjeva ramena in le z odprto dlanjo. Pri vaji je potrebno veliko koncentracije. Z njo krepimo odzivnost in hitrost celega telesa.