V starosti ne smemo pozabiti na hojo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V starosti ne smemo pozabiti na hojo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je ponudil nasvete vsem starostnikom v povezavi z gibanjem in rekreacijo. Po 65. letu vsak tretji starostnik enkrat letno pade, zato Jernej Komazec svetuje telesno dejavnost, usmerjeno v preprečevanje padcev.

Jutranji ritual naj vključuje 5-10 minut vaj v postelji ali ob postelji, da razgibate ramenski obroč, glavo, kolke in kolena: "Da poženemo kri po telesu in se prebudimo. S tem se sproščajo hormoni, ki pozitivno vplivajo na počutje."

Vabljeni k poslušanju Svetovalnega servisa, katerega gost je bil Jernej Komazec.



Komazec pogosto vadi tudi s tistimi, ki niso bili nikoli dejavni, in prepričan je, da lahko napredujejo in z vadbo izboljšajo telesno stanje. "Za telesno dejavnost ni nikoli prepozno."

Starostniki ne smejo pozabiti na hojo, na sprehode. "Hoja je v starosti izrednega pomena. Dokler starostnik lahko hodi, bo lahko samostojen. Ko preneha hoditi, to s seboj potegne številne posledice. Hoditi moramo čim bolj vzravnano. Tempo naj ne bo prehud, vedno se moramo biti zraven sposobni pogovarjati."

Kako v starosti pridobiti mišično moč? "Obremenitev mora biti primerna. Primerni so elastični trakovi, ker ne obremenjuje sklepov. Vedno pa je treba krepiti celotno telo, od mišic nog, hrbta, trupa in ramenskega obroča."