Akcija je namenjena zbiranju denarja za zgodnjo obravnavo slepih in slabovidnih otrok. Foto: Zveza Lions
Akcija je namenjena zbiranju denarja za zgodnjo obravnavo slepih in slabovidnih otrok. Foto: Zveza Lions

Zgodnja obravnava je ključna za razvoj otroka s težavami z vidom, saj jim težave onemogočajo učenje s posnemanjem, s katerim se učimo videči. Zato je nujna čimprejšnja obravnava otrok in tudi staršev, da se čim bolj izognemo razvojnim zaostankom in nepravilnemu razvoju. "V Sloveniji je to velikokrat domena samih staršev in otrok, smo namreč ena redkih držav v Evropi, ki še nima sistemsko urejene zgodnje obravnave za otroke s posebnimi potrebami, čeprav nas domači in mednarodni dokumenti k temu zavezujejo," poudarja Katjuša Koprivnikar, direktorica Zavoda za slepo in slabovidno mladino. Ob tem dodaja, da je denarja vedno manj, država financira samo eno osebo za obravnavo otrok iz vse Slovenije.

Akcijo teka z zavezanimi očmi so podprli številni znani Slovenci, med njimi tudi Anže Kopitar, motokrosist Tim Gajser, ki bo tekel v Slovenski Bistrici, pevka Nuša Derenda v Brežicah, v Slovenj Gradcu pevec Adi Smolar, v Arboretumu Alen Kobilica, v Cerkljah na Gorenjskem pa Domen Prevc.

Akcija, ki jo organizirajo slovenski klubi Lions, bo potekala v Ljubljani, Arboretumu Volčji potok, Mariboru, Celju, Slovenj Gradcu, na Ravnah na Koroškem, v Slovenski Bistrici, Cerkljah na Gorenjskem, Piranu, Novi Gorici, Brežicah – Termah Čatež, Ptuju in Radencih.

Guverner Zveze Lions klubov Slovenije Branko Dolenc ob akciji poudarja dva vidika, pomoč otrokom in ozaveščanje pri videčih, kaj pomeni slepota in kako lahko pomagamo slepemu. "Šele, ko nam zavežejo oči, se namreč zavemo, kako dragocen je vid. Zato vabimo vse, da se nam to soboto in nedeljo pridružijo in podoživijo to posebno izkušnjo."

Darujete lahko tudi prek SMS-a:

Zveza Lions klubov Slovenije hkrati organizira posebno SMS-kampanjo za slepe in slabovidne otroke. V okviru SMS-kampanje bo za vsak darovan evro mednarodna zveza Lions dodala 2 evra. Vsa zbrana sredstva v okviru te akcije bodo prav tako donirana za zgodnjo obravnavo slepih in slabovidnih otrok v Sloveniji.

  • 1 evro (enkratna donacija): na številko 3113 pošljete SMS s ključno besedo POMAGAMO
  • 1 evro mesečno: na številko 3113 pošljete SMS s ključno besedo POMAGAMO1
  • 5 evrov mesečno: na številko 3113 pošljete SMS s ključno besedo POMAGAMO5.