Imate glavo med plavanjem v prsnem slogu ves čas nad vodo? Foto: EPA
Imate glavo med plavanjem v prsnem slogu ves čas nad vodo? Foto: EPA

Plavanje je priljubljeno zlasti zato, ker je poceni in enostavno. Poškodb, kot so padci, zlomi, teniški komolec in boleča kolena, pri plavanju ni. Najenostavnejše je plavanje v prsnem slogu, ki pa je tudi najpočasnejše. Večina ljudi prsni slog (rečemo mu tudi žabica) plava tako, da ne potaplja glave, čeprav je v tem primeru hitrost plavanja še manjša. In ne samo to. Takšno plavanje tudi zaradi negativnih vplivov na zdravje ni priporočljivo.

"Če plavamo tako, da imamo glavo ves čas nad vodo, potem to lahko povzroča bolečine. Če pa glavo potopimo, s čimer se raztegne hrbtenica, potem ne bi smelo priti do težav," je za Radio Slovenija povedal profesor športne vzgoje Jernej Komazec.

Pri prsnem plavanju torej ne pozabite na pravilno tehniko. Telo je na začetku zaveslaja iztegnjeno, glava je potopljena v vodo in jo začnemo nato dvigati nad gladino. Glava je najvišje ob koncu zaveslaja, ko so noge pokrčene in pripravljene za udarec nazaj.

Najbolje je, če se pravilne tehnike učite z desko, ki jo držite v rokah, in se najprej osredotočite le na delo nog in pravilno dihanje.