Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi ocenjuje, da je delež nesreč na slovenskih smučiščih sorazmerno majhen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi ocenjuje, da je delež nesreč na slovenskih smučiščih sorazmerno majhen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ob povečani gneči na smučiščih previdno

Zadnja leta na slovenskih smučiščih ne opažajo bistvenega porasta števila nesreč. Glede na skupno število obiskovalcev smučišč, ki jih je vsako leto več kot milijon, je ta delež zelo majhen, je ocenil Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi. Nesreč s hujšimi poškodbami je letno med 30 in 50. Ob hujšem zlomu, poškodbi glave in hrbtenice posreduje helikopter, s katerim lahko poškodovanega prepeljejo v bolnišnico brez transporta z akijem, kar je za sam izid in za rehabilitacijo poškodbe zelo pomembno, je pojasnil Robert Kralj iz letalske policijske enote.

Poznate FIS-pravila?
Oba smučarjem predlagata, naj se na smučiščih predvsem držijo desetih FIS-pravil, da smučajo na tak način, da bodo obvladovali svojo hitrost, in da ne bodo povzročali nevarnosti za sebe in druge. Najpogostejši vzroki nesreč so namreč neznanje, precenjevanje svojih sposobnosti, prevelika hitrost in predrznost. Na splošno pa smo, kot meni Zupan, Slovenci po znanju zelo dobri smučarji. V zadnjih letih opaža, da sta se tudi zavedanje nevarnosti in kultura na smučiščih izboljšala.

Prihajajo počitnice in množica otrok
V času zimskih počitnic bodo na smučiščih poleg nadzornikov navzoči tudi policisti. Že v preteklih dneh so lepo vreme in ugodne snežne razmere na slovenska smučišča namreč privabili veliko število ljudi, še več pa jih pričakujejo v prihodnjih dveh tednih, ko bo na smučiščih tudi veliko otrok. Hitrejši smučarji naj bodo na progah, kjer so otroci, še posebej previdni, saj je njihovo smer smučanja včasih težko predvideti.
Brez divjanja!
Na začetku sezone so policisti v Kranjski Gori (na zelo blagi strmini) merili hitrost smučarjev in najhitrejšemu namerili 55 km/h. To samo po sebi ne pove veliko. Smučar mora namreč voziti tako hitro, da še obvladuje hitrost. Seveda tudi ni nobenega predpisa, ki bi govoril o tem, kakšna je najvišja dovoljena hitrost. Policisti seveda na smučiščih v resnici nikoli ne merijo hitrosti (z radarji), vas bodo pa vsekakor opozorili in v skrajnem primeru tudi kaznovali, če boste divjali po smučišču.

Spoštujmo pravila varnega smučanja:
- smučanje vedno prilagodimo svojemu znanju in pripravljenosti;
- uporabljamo ustrezno smučarsko opremo; čelada je za otroke do 14. leta obvezna - spoštujmo mednarodno veljavna pravila varnega smučanja (10 FIS-pravil),
- spoštujmo znake na smučišču - upoštevajmo opozorila, odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih, ki skrbijo za varnost na smučišču;
- na smučišču se vedemo obzirno do drugih smučarjev,
- ob nesreči zaščitimo kraj nesreče in o dogodku čim prej obvestimo reševalne službe, ponesrečencu pa pomagajmo po svojih najboljših močeh.

V gore z derezami in cepinom
Vsi pa v času počitnic ne bodo odšli na urejena smučišča, ampak jih bodo pritegnili zasnežena pobočja in gore, kjer pa obstajajo velike nevarnosti, je opozoril Kralj. Zlasti je izpostavil nevarnost zdrsov na zasneženih ledenih terenih. Obvezna oprema v gorah so zato pozimi dereze in cepin.
Odlične razmere za turno smuko
Na zavetrnih legah je tudi velika nevarnost snežnih plazov, ki jih lahko sproži poslabšanje vremena z odjugo ali pa zgolj večja obremenitev smučarjev in pohodnikov. "Trenutno so sicer idealne razmere za turno smuko, vendar ne tam, kjer je nevarnost plazov in zdrsov," je dejal Kralj.
Spremljajte opozorila
Opozoril je tudi na hitre spremembe vremena v gorah in nevarnost izgube orientacije. "Vse te nevarnosti lahko omilimo, če se jih zavedamo, če imamo določeno znanje, da se prej pripravimo ter spremljamo vremensko sliko in opozorila glede plazov," je še svetoval Kralj.

Ob povečani gneči na smučiščih previdno