Jure Košir se pripravlja na maraton v Berlinu. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček
Jure Košir se pripravlja na maraton v Berlinu. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček

ure Košir danes praznuje 42. rojstni dan. Nekdanji smučarski as se je odločil, da bo letos še več tekel in šel septembra na maraton v Berlinu.
"Zame je danes posebno jutro. Rojstnega dne se mora človek vedno veseliti," nam je povedal v telefonskem pogovoru in razkril, da je dobre volje tudi zaradi zmage slovenskih hokejistov nad Ukrajino in Reala nad Bayernom, saj v Ligi prvakov navija za Chelsea in Real.

Košir je veliko kilometrov pretekel že med kariero, po njej pa se je precej redno udeleževal tekaških prireditev, vendar je izbral največ polmaraton. Zakaj zdaj odločitev, da gre v klub maratoncev. Ga je tek tako premamil?

"Tek sem vzljubil. Res gre zazelo naravno človekovo gibanje, ki me sprošča. V mojem teku ni nobene tekmovalnosti, vse je zgolj rekreativno. Rad tečem in brskam po spletu, kjer je veliko materiala, kako je treba trenirati. Seveda na maratonu ni pričakovati vrhunskega dosežka, nenazadnje niti nimam telesa tekača. Moj cilj je, da tečem pod štirimi urami."

O Berlinskem maratonu je slišal že veliko pohval: "Vem, da je konfiguracija terena precej enostavna, vedno je super vzdušje in dobil sem priložnost, da nastopim."

Ker je velik ljubitelj smučanja, se letošnje mile zime ni razveselil, a pozitivna plat je bila, da je lahko več tekel in tako nabral pravo osnovo, na kateri lahko zdaj gradi naprej. Teče vedno brez slušalk v ušesih: "Rad imam tišino, naravo, rad sem sam s svojimi mislimi."

Zaradi maratonskih načrtov prehranjevalnih navad ni spremenil. Priznava, da se še vedno prevečkrat pregreši in da ima tu še rezerve.