V Mozirju je teklo več kot 600 tekačev. Foto: www.mm-mozirja.com
V Mozirju je teklo več kot 600 tekačev. Foto: www.mm-mozirja.com

Tek poteka v naravi ob desnem in levem bregu Savinje med Mozirjem in Nazarjami. Posebnost teka je zdaj že tradicionalno pečena postrv za vsakega tekača, zmagovalca v moški in ženski kategoriji pa doleti še posebna čast, saj se s kočijo odpeljeta v Mozirski gaj, kjer ju čaka prehodna gredica z njunima imenoma in doseženi čas. Tako lahko obiskovalci gaja vse leto do naslednjega teka vidijo imeni zmagovalcev.

Več kot 600 tekačev je imelo letos odlične razmere za tek. Dežja ni bilo. Ob 17. uri so se najprej ogreli in nato odtekli malčki na otroškem teku, sledili so starejši tekači, ki jih je pred štartom ob 18. uri nagovoril mozirski župan Ivan Suhoveršnik.

Prvi tekači na 6 km so v cilj pritekli že po dobrih 20 minutah. Najboljši čas je v moški kategoriji dosegel Igor Cvikl, ki je progo pretekel v 00:20:36 in s tem postavil rekord. Sledila sta mu Andraž Praunseis s časom 23:01 in Marko Vukobrat s 23:03. V ženski kategoriji je ciljno črto prva prečkala Polona Lamut s časom 25:39.

Na rekreacijskem teku na 11 km sta zmagala David Begič (39:52) in Mateja Tofant (47:45).

Prvo mesto na 21 km je osvojil Danijel Hajdinjak iz Kranja, ki je mali maraton zmogel v času 1:16:46. Med dekleti je bila najhitrejša 23-letna Mateja Mlinar z Rečice ob Savinji, ki je progo pretekla v času 1:26:22 in s tem postavila ženski rekord proge. Drugo in tretje mesto sta v moški kategoriji zasedla Klemen Matkovič s časom 1:16:54 in Martin Kemperle s časom 1:19:36, v ženski kategoriji pa Sanja Brglez z 1:33:22 in Viktorija Modrijan s časom 1:35:30.

Najstarejši tekmovalec je bil Branko Janez Rojc z 72 leti (odtekel je 11 km), najmlajša pa Anže in Jaka Krajnc s 6 leti (tekla sta na 6 km).

Danijel Hajdinjak: "Vreme je bilo super, temperature pa skoraj idealne za ta letni čas, če samo pomislim na lansko vročino. Načrtoval sem, da bom šel svoj tempo, na začetku je šlo malce hitreje, potem pa se mi je pridružil Klemen (Matkovič), s katerim sva od četrtega kilometra do ciljnega šprinta tekla skupaj. Zadnji km sem se odločil za dolgi kvazišprint in izkazalo se je, da je ostalo še dovolj moči za prvo absolutno zmago."