Selektor Boris Denič bo moral zdaj svoje varovance kar najbolje spočiti za nedeljsko srečanje na Islandiji. Foto: BoBo
Selektor Boris Denič bo moral zdaj svoje varovance kar najbolje spočiti za nedeljsko srečanje na Islandiji. Foto: BoBo
Sebastian Skube
Sebastian Skube je občutil ostre prijeme islandske obrambe. Foto: BoBo
Islandija
Islandsko veselje v dvorani Tabor. Foto: BoBo
Luka Žvižej in Uroš Zorman
Slovenski rokometaši so se že pred tekmo izkazali z dobrodelno gesto, saj so podarili 1.000 evrov Unicefu Slovenije. Foto: Unicef
Sigurdsson usoden tudi v rokometu
Islandija presenetila Slovenijo

Islandci so v Mariboru pred približno 3.000 navijači potrdili, da sodijo v širši svetovni rokometni vrh. Čeprav so večino tekme zaostajali, največ za štiri gole (13:9), so s svojo severnjašo "vikinško" nepopustljivostjo prav v končnici tekme prišli do velike zmage nad polfinalisti zadnjega svetovnega prvenstva. Sloveniji, ki je igrala brez poškodovanih Dragana Gajića, Mateja Gabra in Uroša Bundala, medtem ko so Nenad Bilbija, Matevž Skok in Dean Bombač ostali na tribuni, je težko kar koli očitati, saj se je srčno borila, kar pa je bilo tokrat premalo.

Dolenec: Popustili smo v sredini obrambe
"Enostavno ne morem verjeti, da smo izgubili, ker sem čutil, da smo bili vseskozi precej boljši. Tekmo smo na koncu izgubili v sredini obrambe, kjer so nam Islandci v zadnjih 15 minutah 'prodajali' eno in isto akcijo. Nismo ubranili niti enega dvoboja. Prepričan sem, da se je poznala odsotnost Mateja Gabra, saj nismo vzdržali igre ena na ena na srednjih pozicijah, kjer je Gaber zelo močan. Tudi Uroš Bundalo je prav tako manjkal. Škoda, zelo sem razočaran. Upam, da jim bomo na Islandiji vrnili. Igrati moramo tako, kot smo tukaj v prvem polčasu. Čvrsto v obrambi, v napadu pa zadevati "zicerje", ki smo jih tu preveč zapravili," je srečanje analiziral Jure Dolenec, ki je bil s štirimi goli med najboljšimi v slovenski reprezentanci.

Skube: Če bi bili kompletni, bi zmagali
Enako velja za Sebastiana Skubeta, ki je v končnici tekme dosegal pomembne gole, vendar to naposled ni pomagalo: "Vzrok za poraz je slabša igra v obrambi v drugem polčasu. Poznala se je odsotnost nekaterih nosilcev igre v obrambi. V prvem polčasu nas je reševal še vratar Škof. Kljub porazu smo prikazali dobro igro. Nobeden nam ne more očitati, da se nismo borili. Islandija je kakovostna ekipa, po imenih oziroma klubih, kjer igrajo njihovi rokometaši, najbrž celo močnejša kot mi. Če bi bili kompletni, bi zmagali. Imeli smo aktiven rezultat, a nismo vzdržali. Tudi sreča se je na koncu obrnila v njihovo prid."

Zorman: Ni nam jih uspelo zlomiti
Kapetan Uroš Zorman in selektor Boris Denič sta bila na novinarski konferenci redkobesedna. "V drugem polčasu nismo odigrali kakovostne obrambe. Enostavno smo padli, premalo smo pomagali vratarju. Islandija je v svojem sistemu vzdržala 60 minut, mi pa ne. In zato smo izgubili. Odsotnost Gabra ne sme biti izgovor, saj smo v prvem polčasu obrambne naloge dobro reševali," je dejal Denič. Zorman pa je povedal: "Težko je govoriti po takem porazu. Glave so še vroče. Kar koli bi rekel, bi bilo mogoče preveč. Dejstvo je, da smo prvi polčas odigrali, tako kot znamo, drugega pač ne. Z uspehi v zadnjih letih smo si dvignili rejting. Islandci so prišli sem izgubiti s čim manjšo razliko. Ves čas smo jih držali v šahu, a zlomiti nam jih ni uspelo. Sposobni smo zmagati na Islandiji, čeprav se je po takem porazu težko dvigniti. Bolj po psihološki kot fizični plati."

Sigurdsson: Osvojili točki, na katere morda nismo računali
Precej boljše volje sta bila najboljši igralec tekme Gudjon Valur Sigurdsson in selektor Islandije Aron Kristjansson. "Kljub zaostanku nismo popuščali, želeli smo izboljšati obrambo in priti do golov iz protinapadov, kar nam je v drugem polčasu uspelo. Vsekakor sem zelo vesel, saj smo osvojili dve točki, na katere morda sploh nismo računali. Lahko tudi rečem, da smo imeli na koncu tudi nekaj sreče. Rad igram v Sloveniji, Celju, Velenju, Mariboru, Kopru, ker so navijači fantastični. Pred nedeljsko tekmo so možnosti 50:50, saj gre za dve izenačeni in talentirani ekipi," je menil Sigurdsson, medtem ko je Kristjansson ocenil: "V prvem polčasu smo v napadu igrali prepočasi, posledično smo prihajali tudi do slabših položajev za strel. Res pa je, da je odlično branil tudi Škof. V slačilnici smo se dogovorili, da ne smemo popuščati, saj vsak gol šteje. Razigral se je še Alexander Pettersen in uspelo nam je. Smo zelo veseli. Tudi v nedeljo pričakujem podobno težko srečanje."

Odločitev o potniku na Dansko 16. junija
Slovenija je s porazom tako rekoč izgubila možnosti za prvo mesto v skupini, tako da ji preostane boj za drugo z Belorusijo. Slovenci bodo Beloruse s Sergejem Rutenkom na čelu gostili prav v zadnji tekmi kvalifikacij, 16. junija. Seveda bodo morali štiri dni pred tem zmagati še v Romuniji. Ob dveh zmagah v zadnjih dveh krogih bi bila pot na evropsko prvenstvo, ki ga bo januarja 2014 gostila Danska, zagotovljena.

Sigurdsson usoden tudi v rokometu
Islandija presenetila Slovenijo