Slovenija gre naprej. V Beograd? Foto: Reuters
Slovenija gre naprej. V Beograd? Foto: Reuters
Iker Romero
Iker Romero je najbolj zveneče ime sicer "nezvezdniške" španske reprezentance. Foto: EPA
Slovenija
Lahko Slovenci vzamejo še kakšno točko Španiji? Foto: Reuters
Gajič in Zorman po zmagi nad Madžari

Sloveniji bi morebitna zmaga ali remi prinesla tretje mesto v skupini II, kar bi pomenilo tekmo za 5. mesto, ki bo v petek ob 15.15 v beograjski dvorani Arena. Tudi ob morebitnem porazu bi ob zmagah Islandije in Hrvaške na preostalih dveh tekmah Slovenija ostala na tretjem mestu. Mogoče je tudi, da Slovenci končajo na četrtem (zmaga Francozov in Hrvatov) ali petem mestu (zmaga Francozov in Madžarov).

Denič: Videli bomo, kaj bodo Španci ponudili
Ključno vprašanje pred tekmo s Španci je, koliko moči bo varovancem Borisa Deniča uspelo zbrati po zmagoviti, a izčrpavajoči bitki z Madžarsko. "Videli bomo, kaj bodo ponudili Španci. Če bo priložnost za zmago, jo bomo zgrabili," napoveduje Denič.

Najboljši strelec na petih tekmah Canellas
Varovanci Valera Rivere po prikazanem spadajo med glavne kandidate za evropski naslov. Do zdaj so točko oddali le Madžarski (24:24). Špance krasi hitra in raznovrstna igra, v kateri nevarnost preži z vseh položajev, o čemer priča tudi "razdrobljena" strelska statistika. Na dozdajšnjih petih tekmah se je namreč najbolj izkazal srednji zunanji Joan Canellas (Atletico Madrid), ki pa je dosegel le 19 golov. Sledita mu Barcelonini krili Cristian Ugalde s 16 in Victor Tomas s 15 zadetki.

Romero: Nič ne bo popuščanja
"Dejstvo, da smo se že uvrstili v polfinale, ne bo vplivalo na to, da bi proti Sloveniji kaj popuščali oziroma kalkulirali. Slovenci bi nas namreč lahko premagali, kar pa pred polfinalom ne bi bilo dobro za moštvo," pravi Iker Romero, edini Španec, ki igra v tujini - v nemški Bundesligi za Füchse Berlin.

Osem zmag Špancev in en remi
Slovenci so se do zdaj s Španci pomerili na devetih medsebojnih prvenstvenih tekmah. Kar osemkrat so zmagali Španci, medtem ko se je ena tekma na sredozemskih igrah leta 1997 končala z remijem. Slovenija je edino zmago dosegla na prijateljski tekmi leta 2003. Na evropskih prvenstvih so vsa štiri srečanja dobili Španci, nazadnje leta 2010 v Avstriji s 40:32. Statistika je torej na strani Špancev, a tudi neugodne tradicije so za to, da se rušijo.

Tako kot srečanje z Madžari bosta tudi obračun s Španci sodila Nemca Lars Geipel in Markus Helbig.

Najboljša dva iz kroga petih v olimpijske kvalifikacije
O potnikih v olimpijske kvalifikacije bo odločal tudi razplet v skupini I. Na aprilska turnirja se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz kroga Srbija, Nemčija, Poljska, Makedonija in Slovenija (Gre za moštva, ki so bila na lanskem svetovnem prvenstvu na Švedskem slabša od sedmega mesta). Če bo katera od ekip Srbije, Poljske, Nemčije in tudi Makedonije, ki pred zadnjim dnem še imajo možnost za to, postala evropski prvak, se bo sprostilo še eno mesto. Lahko pa se zgodi, da sicer fenomenalno 5. mesto ne bo dovolj za olimpijske kvalifikacije. To bi se zgodilo v primeru, če bi se poleg Srbije v polfinale uvrstili še ali Nemčija ali Poljska, vendar nobena od njih ne bi na koncu osvojila naslova evropskega prvaka. Torej, kombinacij in možnosti je veliko, upati je le, da se bo na koncu izteklo v slovensko korist.

SKUPINA II
3. KROG
Sreda ob 16.10:
FRANCIJA - ISLANDIJA
Ob 18.10 (prenos na TVS 2 in na MMC-ju):
SLOVENIJA - ŠPANIJA
Ob 20.10:
MADŽARSKA - HRVAŠKA

Lestvica:                              
ŠPANIJA *        4  3 1 0 +10  7 točk
HRVAŠKA * 4 3 0 1 +9 6
SLOVENIJA 4 2 0 2 0 4
MADŽARSKA 4 1 1 2 -5 3
ISLANDIJA 4 1 0 3 -3 2
FRANCIJA 4 1 0 3 -11 2
* - že v polfinalu

Iz Novega Sada

Gajič in Zorman po zmagi nad Madžari