Matjaž Tominec je nekdanji slovenski selektor, na evropskem prvenstvu v Srbiji pa strokovni sodelavec Televizije Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Matjaž Tominec je nekdanji slovenski selektor, na evropskem prvenstvu v Srbiji pa strokovni sodelavec Televizije Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Matej Gaber, William Accambray in Jure Dolenec
Slovenska mladost - na sliki Matej Gaber in Jure Dolenec – bi bila lahko jeziček na tehtnici proti Madžarski. Foto: EPA

"Nisem pričakoval, da bodo Francozi, potem ko niso dobili niti točke v prvem delu, tudi tokrat prišli v igro brez žara. Škoda, da smo na koncu napravili nekaj tehničnih napak, ki so nas stale zmage," je uvodoma dejal Tominec.

Francoske težave: Poškodbe, starost in olimpijske igre
Nato pa nadaljeval: "Dejansko so Francozi že proti Madžarski delovali tako, kot da bi imeli 'kvihte' na nogah. Sledil je še drugi poraz, po katerem je bilo jasno, da se bodo težko prebili v polfinale, zato so najbrž igrali tako nezainteresirano, nemotivirano. Nekateri nosilci so izčrpani zaradi klubske sezone, Xavier Barachet je bil dva meseca poškodovan, William Accambray si je zlomil prst, pa ni treniral nekaj časa. Michaela Guigouja ni, ker po operaciji prepone še ni pripravljen za naporen ritem. To so trije pomembni igralci. Ostali so tudi že nekoliko starejši in jih zdeluje turnirski sistem. Če si star 22 let, rabiš za regeneracijo eno noč, če si star 32 let, pa dva dni. Vse to so stvari, ki vplivajo na igro. Poleg tega so verjetno njihov cilj olimpijske igre, tako da so to prvenstvo vzeli malo z rezervo."

Slovenci so se fizično – predvsem po zaslugi rotacij skorajda vseh igralcev – dobro zoperstavili Francozom: "Naši igralci so mlajši, rotacijo z 12 igralci sem začel jaz leta 2000, pa mi je eden rekel, da nismo na železniški postaji. Zagotovo s tem ohranjaš določeno svežino, mogoče pa je kdaj kakšna rotacija tudi preveč."

Madžari prekmalu proslavljali
Še napoved za torkovo tekmo z Madžari: "Kar se Madžarov tiče, smo v prednosti, ker smo mlajši. Naporen ritem je najtežji za težke igralce. Manj kilogramov imaš, lažje je. Imamo sicer težkega Mateja Gabra, ki pa je mlad. Madžari proti Islandcem niso imeli posebnih idej v napadu, v začetku jih je Gabor Csaszar držal v igri, a en igralec ne more tega početi vso tekmo. S hitro igro imamo ob dobri obrambi zelo realne možnosti, da premagamo Madžare. Ti so proti Francozom dobili dve točki, ki se jih niso nadejali, se mentalno izpraznili in mogoče malo tudi slavili, kar si pa na turnirju ne smeš privoščiti. Če namreč izgubiš tri, štiri ure ponoči jih je težko nadoknaditi. In to se je Madžarom proti Islandiji videlo."

Iz Novega Sada