Slovenska rokometna reprezentanca se je pred odhodom na Poljsko predstavila v Laškem. Dragana Gajića še ni bilo zraven. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slovenska rokometna reprezentanca se je pred odhodom na Poljsko predstavila v Laškem. Dragana Gajića še ni bilo zraven. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Jure Dolenec
Jure Dolenec bo moral po prvih ocenah počivati najmanj tri tedne. Foto: www.alesfevzer.com
Smola Dolenca prinesla nastop Gajiću

Najboljši strelec lanskega svetovnega prvenstva, ki ga je Veselin Vujović na včerajšnjem končnem seznamu presenetljivo prečrtal, je zgodaj popoldne na svoji strani na Facebooku zapisal: "Presenečenja se vrstijo … Žal se je poškodoval pomemben člen reprezentance Jure Dolenec in sem se po pogovoru z direktorjem reprezentance odzval prošnji po vrnitvi v reprezentančni tabor. Zaradi VAS navijačev, ki ste mi izkazali neverjetno podporo, in zaradi soigralcev, s katerimi gradimo nekaj že pet let, bom oblekel dres in s ponosom zastopal Slovenijo na EP-ju.

Skube na Poljsko kot "rezerva" poškodovanega Cehteta
Okoli uro po zgornjem zapisu je selektor Vujović na novinarski konferenci v Laškem pojasnjeval zanj neljube kadrovske spremembe v reprezentanci. Ker ima težave s komolcem tudi Klemen Cehte, bo kot 17. na Poljsko potoval še Sebastian Skube. "Zgodila se je neprijetnost. Dolenec se je poškodoval, tako da ne bo potoval z nami. Mogoče nam bo lahko pomagal v nadaljevanju. Zato sem poklical Gajića. Tudi Cehte ima težave s komolcem, zato bo kot 17. na Poljsko potoval še Skube, potem bomo pa videli, kdo bo lahko igral. Kljub tem težavam nismo izgubili optimizma. Gremo odigrat kakovostno prvenstvo. Reprezentanca ima dovolj znanja in želje, da Slovenijo predstavi na najboljši mogoči način," je uvodoma dejal Vujović.

Poškodba Dolenca hud udarec za Vujovića
Koliko se bo poznala odsotnost Dolenca, nosilca igre na desnem zunanjem položaju, Vujović težko oceni: "Zame kot trenerja je to kar hud udarec, saj je Dolenec pomemben igralec, ne morem pa reči v odstotkih. Mogoče bosta Vid Kavtičnik in David Miklavčič zdaj odigrala bolje, kot pričakujemo, tako da bomo šele po prvenstvu videli, koliko nas je prizadelo. Vsekakor sem vesel, da bo Gajić igral, mi je pa žal, da ne bo Dolenca."

Glavna moč Švedov vratarja in obramba
Kljub težavam s poškodbami Vujović ostaja optimističen. Zadovoljen je s pristopom svojih varovancev, ki so predvsem v obrambi prikazali napredek. Cilj je prenesti v drugi del čim več točk. Izjemno pomembna bo zato že sobotna uvodna tekma s Švedi. "Njihova moč je zagotovo v vratarjih in v obrambi. Vratarja Mattias Andersson in Mikael Apelgren sta vrhunska, imajo sijajno obrambo na čelu s Tobiasom Karlssonom, ki v Flensburgu drži vso obrambo. Imajo tudi dobro polkontro z Jonasom Källmanom in Nicklasom Ekbegom. Gre za resno reprezentanco, ki že dolgo igra v podobni sestavi. V pripravljalnem obdobju sicer ni blestela. Tekme, ki sem jih gledal, ne pokažejo prave slike, ker so njihovi trenerji opravili veliko rotacij, kar je tudi vplivalo na končni izid. Kakor koli, kdo je boljši, bomo videli že čez tri dni," pravi 54-letni črnogorski strokovnjak na slovenski klopi.

Letos veliko priložnosti za dokazovanje
Ne glede na razplet evropskega prvenstva bodo imeli Slovenci letos še veliko priložnosti za dokazovanje: "Za novo leto sem zaželel igralcem, da se nas poškodbe izognejo, a se mi te želje niso izpolnile. Leto bo precej naporno, veliko priložnosti bo še za vse igralce. Najprej aprila kvalifikacije za olimpijske igre in upam, da pozneje tudi olimpijske igre, pred tem pa junija še kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Imeli bomo torej veliko priložnosti, da pokažemo, koliko smo vredni," je sklenil Vujović.

Zorman: Pustili bomo srce na igrišču
Kapetan Uroš Zorman tako kot vsa reprezentanca komaj čakata, da "zamenja okolje" in da se prvenstvo začne. "Zadnjih 20 ur je bilo res nekoliko turbulentnih. A ne bom veliko filozofiral. Dali bomo vse od sebe, pustili bomo srce na igrišču. Kaj nam bo to prineslo, bomo videli. Zavedamo se, da nam že prva tekma s Švedi lahko ogromno da, a hkrati lahko tudi veliko vzame. Na pripravljalnih tekmah smo se dvigali in mislim, da gremo na evropskem lahko samo še navzgor," je napovedal Zorman in obžaloval poškodbo Dolenca. "Jurček se je pokazal kot eden ključnih igralcev reprezentance. Jaz mu želim čimprejšnje okrevanje. Škoda, da se je to zgodilo. A življenje je pač takšno, so vzponi in padci. Tako to je, nimaš kaj."

V soboto s Švedi
Slovenska reprezentanca se bo na Poljsko odpravila v četrtek zjutraj. V Vroclavu bo predvidoma pristala zgodaj popoldne. Prvo tekmo v dvorani Centennial Hall bo odigrala v soboto, ko se bo ob 20.45 pomerila z že omenjenimi Švedi. Sledita še obračuna s Španijo (ponedeljek) in Nemčijo (sreda). Za uvrstitev v drugi del potrebuje eno zmago.

Smola Dolenca prinesla nastop Gajiću