Dragan Gajić je bil prvi strelec tekme. Foto: Aleš Fevžer
Dragan Gajić je bil prvi strelec tekme. Foto: Aleš Fevžer
Matej Gaber
Slovenija se bo v nedeljo v Velenju znova pomerila z Luksemburgom. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija nadigrala Luksemburg

Varovanci Borisa Deniča so silovito začeli srečanje. Hitro so povedli s 6:0, gostitelji pa so prvič premagali Matevža Skoka ob koncu devete minute, toda nato naredili serijo 3:0, Slovenija pa sedem minut ni zatresla mreže, a vseeno na odmor odšla z naskokom šestih golov, ko so ob koncu polčasa znova zaigrali bolje (7:13).

V drugem polčasu pa so Slovenci le potrdili veliko razliko v kakovosti med obema reprezentancama in napolnili mrežo povprečnih Luksemburžanov ter po devetih minutah povedli za več kot deset. S hitrimi protinapadi so sedem minut pred iztekom rednega dela Slovenci povedli za 20, kar je bila tudi končna razlika. Pri Sloveniji je bil najbolj razigran Dragan Gajić, ki je večino izmed 13 zadetkov dosegel po protinapadih, s katerimi so Slovenci tudi naredili visoko razliko. Šest golov je dodal Luka Žvižej, po štiri pa David Špiler in David Miklavčič.

Selektor zadovoljen s pristopom
"Igra v obrambi je bila korektna, tudi pristop igralcev je bil takšen, kot ga pričakujem na vsaki tekmi. V drugi polovici prvega polčasa smo imeli nekajminutni strelski mrk. To se nam je zgodilo že na nekaterih prejšnjih tekmah, v nadaljevanju kvalifikacij bomo to skušali odpraviti," je po tekmi povedal selektor Denič.

"Tekma se je začela in končala na krasen način. V prvem polčasu smo doživeli manjši padec v igri, preprosto nam je padla zbranost v obrambi in napadu. To hibo lahko odpravimo na naslednjih dveh tekmah s Švico in Ukrajino," je dejal Gajić, Luka Žvižej pa je dodal: "Z zmago in pristopom moramo biti zadovoljni. Na začetku tekme smo pokazali svojo odločnost po zmagi. Na današnji tekmi napad ni bil na ravni naše obrambe, a najpomembneje je, da smo zmagali."

Švicarji remizirali v Ukrajini
Slovenija je sicer v Differdangu igrala oslabljena, manjkala sta oba prva vratarja Primož Prošt in Gorazd Škof, prav tako ni bilo kapetana Uroša Zormana, Staša Skubeta in Maria Šoštariča. Za Deničevo vrsto je bil ugoden izid na drugi tekmi v skupini, saj je Švica odnesla točko iz Ukrajine (34:34).

Slovenijo je v dvorani, bolje rečeno telovadnici, v Differdangeju odigrala prvo izmed štirih tekem v enajstih dneh, ki bodo odločilne pri uvrstitvi v dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Katarju. Izhodišče ni idealno, saj je Slovenija jeseni na prvih dveh tekmah že doživela poraz, in sicer na gostovanju v Ukrajini. Slovenija se bo v nedeljo v Velenju znova pomerila z Luksemburgom. Odločilni tekmi sledita prihodnji teden, najprej v četrtek s Švico v Schaffhausnu, nato pa v nedeljo z Ukrajino v Velenju.

3. krog:
LUKSEMBURG - SLOVENIJA 16:36 (7:13)
600; Meis in Pulli po 5; Gajić 13, L. Žvižej 6, Miklavčič in Špiler po 4, Bilbija, Gaber in Se. Skube po 2, Mačkovšek, Bombač in M. Žvižej po 1.

UKRAJINA - ŠVICA 34:34 (21:16)

Vrstni red: Ukrajina 5, Slovenija 4, Švica 3, Luksemburg 0 točk.

V dodatne kvalifikacije, ki bodo junija, se uvrsti le prvouvrščeni.

4. krog, nedelja ob 15.30:
ŠVICA - UKRAJINA
Ob 18.30:
SLOVENIJA - LUKSEMBURG (Velenje)

5. krog, četrtek, 9. januarja, ob 16.45:
UKRAJINA - LUKSEMBURG
Ob 20.00:
ŠVICA - SLOVENIJA

6. krog, nedelja, 12. januarja, ob 17.00:
LUKSEMBURG - ŠVICA
Ob 18.00:
SLOVENIJA - UKRAJINA (Velenje)

Slovenija nadigrala Luksemburg