Kielce, pri katerih je vidno vlogo igral tudi Uroš Zorman, so na zaključnem turnirju lanske sezone v Kölnu najprej v polfinalu izločil PSG, nato pa v finalu še Veszprem, potem ko so 15 minut pred koncem zaostajale že za devet golov. Foto: EPA
Kielce, pri katerih je vidno vlogo igral tudi Uroš Zorman, so na zaključnem turnirju lanske sezone v Kölnu najprej v polfinalu izločil PSG, nato pa v finalu še Veszprem, potem ko so 15 minut pred koncem zaostajale že za devet golov. Foto: EPA
Blaž Blagotinšek
Blaž Blagotinšek (na sliki) in Dragan Gajić sta se preselil v Veszprem, kjer že igra Gašper Marguč. Foto: www.alesfevzer.com
Mikkel Hansen
Zvezdniška ekipa PSG-ja na čelu z olimpijskim prvakom Dancem Mikkelom Hansnom bo znova naskakovala evropski vrh. V novi sezoni tudi s slovenskim vratarjem Gorazdom Škofom. V drugi ekipi Parižanov pa igra še en Slovenec, in sicer Januš Lapajne. Foto: EPA
Celjani odpirajo Ligo prvakov proti Zagrebu

Kielce bodo imele največjega izzivalca v izjemno bogatem PSG-ju, ki pa kljub velikim vložkom še ni uspel osvojiti najprestižnejše klubske lovorike. V najožji krog favoritov sodijo še Barcelona, Veszprem, nemški klubi Flensburg, Rhein Neckar Lőwen in Kiel.

Skupaj bo v novi sezoni v elitnem evropskem (in svetovnem) klubskem tekmovanju nastopilo kar 20 Slovencev, seveda poleg tistih v dresu Celja Pivovarne Laško. Za Zagreb igrajo Matevž Skok, David Miklavčič in Darko Cingesar, za Pick Szeged Staš Skube, Mario Šoštarič in Matej Gaber, za PSG Gorazd Škof, za Veszprem Dragan Gajić, Blaž Blagotinšek in Gašper Marguč, za Bjerringbro-Silkeborg Sebastian Skube, za Kadetten Schaffhausen pa Nik Tominec.

V "spodnjem delu Lige prvakov" je član Meškova Simon Razgor, za Montpellier igrajo Vid Kavtičnik, Miha Žvižej in Jure Dolenec, za Metalurg Tadej Matijašič, za Elverum pa Tine Poklar.

Zgornji in spodnji dom ter štiri skupine
Format tekmovanja je enak kot lani. 28 moštev je razdeljeno v dva kakovostna razreda oziroma štiri skupine (A, B, C in D). Slovenski prvak Celje Pivovarna Laško nastopa v "zgornjem domu" (16 ekip) v skupini B, kjer bodo njegovi nasprotniki Kielce, nemški Rhein-Neckar Löwen, makedonski Vardar iz Skopja, hrvaški Zagreb, beloruski Meškov Brest, madžarski Pick Szeged in švedski Kristianstad. Celjani se bodo poskušali prebiti v osmino finala, kamor vodijo mesta od dve do šest.

Gorenje se ni uspelo prebiti v "spodnji dom"
V "manj kakovostnih" skupinah C in D bo sodelovalo 12 ekip, mednje pa se ni prebilo velenjsko Gorenje, ki je na dodatnem kvalifikacijskem turnirju v slovaškem Prešovu zasedlo drugo mesto po porazu z domačim Tatranom.

Zmagovalec skupin A in B neposredno v četrtfinale
Skupinski del Lige prvakov bo na sporedu med 22. septembrom in 12. marcem prihodnje leto. Zmagovalca skupin A in B se bosta neposredno uvrstila v četrtfinale, v osmino finala pa se bodo uvrstile še ekipe, ki bodo razvrščene od drugega do šestega mesta v skupinah A in B. Po dve najboljši ekipi iz skupin C in D bosta igrali dodatni tekmi za še dve mesti v osmini finala.

Zaključni turnir junija v Kölnu
Prve tekme osmine finala bodo na sporedu med 22. in 26. marcem, povratne pa med 26. marcem in 2. aprilom. Prve četrtfinalne tekme bodo med 19. in 23. aprilom, povratne med 26. aprilom in 30. aprilom, sklepni turnir pa bo že osmo leto zaporedoma gostil nemška Lanxess Arena v Kölnu, ta bo na sporedu 3. in 4. junija.

LIGA PRVAKOV

1. KROG

Skupina A:
KADETTEN SCHAFFHAUSEN - BJERRINGBRO
24:25 (12:10)

Sobota:
FLENSBURG - VESZPREM

Nedelja:
WISLA PLOCK - BARCELONA
KIEL - PSG

Skupina B

Sobota ob 18.30:
CELJE PL - ZAGREB

Sobota:
MEŠKOV BREST - VIVE KIELCE

Nedelja:
KRISTIANSTAD - VARDAR
PICK SZEGED - RHEIN NECKAR LÖWEN

Zmagovalca skupin se uvrstita v četrtfinale, ekipe od 2. do 6. mesta pa v osmino finala.

Skupina C:
ČEHOVSKI MEDVEDI - NATURHOUSE LA RIOJA
28:28 (14:16)

Sobota:
METALURG SKOPJE - ELVERUM

Nedelja:
MONTPELLIER - TATRAN PREŠOV

Skupina D:
BEŠIKTAŠ ISTANBUL - ABC UMINHO
33:31 (21:18)

METALURG ZAPOROŽJE - NANTES
26:26 (15:16)

Nedelja:
TVIS HOLSTEBRO - DINAMO BUKAREŠTA

V osmino finala se uvrstita najboljši dve ekipi.

Celjani odpirajo Ligo prvakov proti Zagrebu