Za prihodnost slovenskega rokometa se ni bati. Podmladek se z najmočnejšega tekmovanja vrača z medaljo. Foto: RZS
Za prihodnost slovenskega rokometa se ni bati. Podmladek se z najmočnejšega tekmovanja vrača z medaljo. Foto: RZS
Mario Šoštarič
Kapetan Slovenije Mario Šoštarič, sicer član Maribora, je bil uvrščen v idealno sedmerko prvenstva. Foto: Boštjan Selinšek
Slavko Ivezič
Slavko Ivezič (levo) niza uspehe z mladimi slovenskimi selekcijami. Foto: BoBo

Po rednem delu se je tekma končala s 23:23, pa čeprav so Slovenci v drugem polčasu trikrat vodili s tremi zadetki prednosti. Tudi podaljšek ni prinesel zmagovalca (32:32), zato je sledilo streljanje sedemmetrovk, ki je s 4:2 pripadlo varovancem Slavka Iveziča, pri katerih se je z devetimi goli najbolj izkazal kapetan Mario Šoštarič, ki je bil uvrščen tudi v idealno sedmerico prvenstva. Zadetek manj je prispeval Borut Mačkovšek.

Slovenci so tako ponovili uspeh izpred dveh let, ko so na Slovaškem prav tako osvojili bron.

Trener Slavko Ivezič, sicer tudi letošnji dobitnik Bloudkove plakete, je Sloveniji priboril že šesto medaljo na evropskih in svetovnih prvenstvih. Po novem uspehu je dejal: "Lahko smo ponosni tudi na to generacijo. Dokazali smo, da smo še vedno del evropskega rokometnega vrha. Že uvrstitev med štiri je velik uspeh, medalja je le še pika na i. Tudi danes smo imeli vzpone in padce v igri, delali smo tudi začetniške napake, vendar smo zdržali do konca. Imeli smo tudi nekaj sreče, vendar smo si zaslužili to mesto. Čestitke tudi vsem klubskim trenerjem, ki delajo s temi fanti z željo, da se to delo nadaljuje še v prihodnje, kajti morajo se še veliko naučiti."

Evropski prvak je postala Španija, ki je v finalu s 34:21 premagala Hrvaško.

EVROPSKO PRVENSTVO DO 20 LET
ANKARA

Za 3. mesto:
SLOVENIJA - Švedska * 36:34 (32:32, 23:23, 16:13)
* - po streljanju sedemmetrovk

Slovenija: Žitnik, Zaponšek, Žabič 4, Cehte 1, Gorela, Špende 1, Šoštarič 9, Potočnik 5, Mačkovšek 8, Sendelbah 2, Hrastnik 2, Bradeško 1, Kodrin 2, Gorenjak, Nosan, Fidel 1.

Švedska: Johannesson, Nordlander, Andersson 1, Jonsson 1, Leijonborg 4, Wanne 5, Gottfridsson 1, Freiman 3, Blickhammar 5, Pettersson 3, Stenmalm, Lagergren 1, Östlund 2, Pujol 4, Lindskog 1, Karlsson 3.

Sedemmetrovke: 5/5; 2/4
Izključitve: 6 min; 4 min

Finale:
ŠPANIJA - Hrvaška 34:21 (13:10)