Ana Gros je belorusko mrežo zatresla devetkrat. Foto: www.alesfevzer.com
Ana Gros je belorusko mrežo zatresla devetkrat. Foto: www.alesfevzer.com

Dosegli smo pomembno zmago, ki smo jo vsi zelo veseli. Današnja tekma je bila zahtevna, za zmago smo se morali pošteno potruditi, Belorusija se je izkazala za zelo težko tekmico.

Marta Bon
Tamara Mavsar
Tamara Mavsar je zadel dve pomembni sedemmetrovki. Foto: www.alesfevzer.com

Izbranke Marte Bon so po dveh zanesljivih zmagah nad Švicarkami s 27:21 in Grkinjami z 39:23 po hudem boju ugnale še Belorusinje in si izborile dodatni kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bosta na sporedu v prvi polovici junija prihodnje leto. Slovenke, ki so na turnirju nastopile brez Nine Jeriček in Maje Šon, bodo tekmice dobile ob koncu letošnjega evropskega prvenstva, ki bo med 7. in 21. decembrom na Hrvaškem in Madžarskem.

Slovenske rokometašice so bile v uvodni tretjini vseskozi v rezultatskem primanjkljaju, vso tekmo so lovile in dohitevale tekmice, ki jim nikoli niso ušle za več kot dva gola, po dveh zaporednih zadetkih Ane Gros pa so si v 21. minuti prvič priigrale dva gola prednosti (13:11). Do tedaj se je na igrišču odvijal neizprosen boj za vsako žogo, v zadnjih trenutkih prvega polčasa pa so nekoliko popustile in v 29. minuti zaostale s 16:18. Po golu razpoložene Grosove so na velik odmor odšle z minimalnim zaostankom (17:18).

Ana Gros prva slovenska strelka
Belorusinje, ki jih vodi slovenski strokovnjak Tomaž Čater, so bile tudi v nadaljevanju povsem enakovredne Slovenkam, ki so si v 40. minuti priigrale vodstvo s 24:22, a so jih tekmice že čez dve minuti ponovno ujele. Varovanke Bonove - za njihovo napredovanje je zadostoval že neodločen izid - so si v 54. minuti po golih Neli Irman in Ane Petrinje znova priigrale vodstvo dveh golov (32:30) in po beloruski minuti odmora zadržale zbranost. V prelomnih trenutkih dvoboja so prikazale preudarno predstavo, po zadeti sedemmetrovki Tamare Mavsar za vodstvo s 35:33 pa je bilo jasno, da bodo v Zürichu izpolnile načrt in se prebile v dodatne kvalifikacije. V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najučinkovitejša Ana Gros z devetimi goli, Tamara Mavsar in Neli Irman sta dosegli po šest zadetkov.

"Z našimi nastopi v Zürichu sem zelo zadovoljna. Skozi turnir smo stopnjevali našo pripravljenost in najboljšo predstavo prikazali prav na najbolj pomembni zadnji tekmi. Na tekmi z Belorusijo smo sami sebi in drugim pokazali, da smo čedalje bolj kakovostna in mentalno trdna reprezentanca, kar je lepa osnova pred junijskima dodatnima tekmama za nastop na svetovnem prvenstvu na Danskem," je turnir ocenila Bonova.

3. krog:
SLOVENIJA - BELORUSIJA
35:33 (17:18)
Stanko 2, Ferfolja, Krhlikar 5, Gros 9, Hrnčič, Mavsar 6 (2), Lazović 3, Irman 6, Koren, Janković 1, Gregorc, Guberinič, Petrinja 3.

ŠVICA - GRČIJA
36:22 (16:11)

2. krog:
SLOVENIJA - GRČIJA
39:23 (16:9)
ŠVICA - BELORUSIJA
23:24 (14:17)

1. krog:
SLOVENIJA - ŠVICA
27:21 (16:10)
BELORUSIJA - GRČIJA
29:25 (15:12)

Dosegli smo pomembno zmago, ki smo jo vsi zelo veseli. Današnja tekma je bila zahtevna, za zmago smo se morali pošteno potruditi, Belorusija se je izkazala za zelo težko tekmico.

Marta Bon