Izbrance Veselina Vujovića čaka najprej evropsko prvenstvo, nato pa boj za olimpijske igre. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Izbrance Veselina Vujovića čaka najprej evropsko prvenstvo, nato pa boj za olimpijske igre. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Katarci so namreč v finalu azijskega prvenstva v Dohi premagali Iran z 28:19 in se tako neposredno uvrstili na olimpijske igre. S tem pa se je sprostilo še eno kvalifikacijsko mesto, ki je pripadlo Sloveniji, osmi z januarskega svetovnega prvenstva in prvi v "čakalnici" za kvalifikacije.

Kvalifikacije med 7. in 10. aprilom 2016
Trije kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 7. in 10. aprilom prihodnje leto. Prireditelji kvalifikacijskih turnirjev in udeleženci bodo znani po evropskem prvenstvu na začetku prihodnjega leta na Poljskem.

Znani že štirje udeleženci olimpijskih iger
Nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru so si poleg Katarcev do zdaj že zagotovili gostitelji Brazilci, svetovni prvaki Francozi in Argentinci, ki so slavili na letošnjih panameriških igrah v Torontu. Neposredno se bosta v Rio uvrstila še evropski in afriški prvak. Če bo evropski prvak Francija, bo v Brazilijo potoval še drugouvrščeni.

12 reprezentanc za šest mest
Za preostalih šest vozovnic se bo na treh kvalifikacijskih turnirjih pomerilo 12 reprezentanc. Nastop v kvalifikacijah so si že zagotovili Poljska, Španija, Danska, Hrvaška, Nemčija, Slovenija, Čile, Iran in Bahrajn.

Slovenija je do zdaj igrala na dvojih olimpijskih igrah. Leta 2000 je bila v Sydneyju osma, štiri leta pozneje v Atenah pa enajsta.