Komentator Televizije Slovenija Ivo Milovanovič ocenjuje dozdajšnji del svetovnega rokometnega prvenstva na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO
Komentator Televizije Slovenija Ivo Milovanovič ocenjuje dozdajšnji del svetovnega rokometnega prvenstva na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO

Da je v športu in seveda v rokometu vse mogoče, dokazujeta razpleta v obeh skupinah najboljših 12 v Zagrebu in Zadru.

Skrivalnice v zagrebški Areni
V zagrebški skupini je vse kristalno jasno. Francija in Hrvaška sta že v polfinalu. Na videz nas v torek v polni Areni čaka "prijateljska tekma", v resnici pa je lahko jutrišnji zadnji dvoboj zanimiv vsaj z dveh zornih kotov. Tekmici bosta zagotovo dobro seznanjeni z izidi zadarske skupine (zadnja tekma v Zadru bo Poljska - Norveška) in bosta lahko izbirali polfinalnega nasprotnika. Na obeh klopeh sta izkušena selektorja in najbrž ni odveč pričakovati tudi igro "skrivalnic" oz. drugače, trdno sem prepričan, da bodo marsikatero taktično domislici prihranili za morebitni nedeljski finalni obračun. Tako Červar kot Onesta sta to pogostokrat že počela in verjamem, da bo tudi s tega zornega kota obračun dveh najbolj favoriziranih reprezentanc zelo zanimiv.

Ocene enotne - največ pokazali Hrvati in Francozi
Hrvaška in Francija sta, to je dokaj enotna ocena strokovnjakov, do zdaj pokazali največ. Hrvati navdušujejo z borbenostjo, kakovostjo in modrim vodenjem selektroja Červarja, Francozi pa ob zvezdnikih, ki jih že poznamo, predstavljajo kar precej novih, ki po kakovosti le malo zaostajajo za tistimi, ki so se pred tem prvenstvom poslovili od reprzentance. Červar mora veliko razmišljati o izkoristku "načetega" Ivana Balića, Onesta pa je očitno zelo dobro rešil težavo s krožnim napadalcem (standardni B. Gille je poškodovan). V tej skupini je za zdaj razočaranje Švedska, ki je izgubila obe tekmi. Poraz s Francijo je bil delno pričakovan, z Madžarsko pač ne. Še naprej so solidni Slovaki

Poslastica bo boj evropskih in svetovnih prvakov
Dokaz, da teorija in praksa, seveda v športu, nimata vedno skupnih imenovalcev, je zaplet oz., če hočete, razplet v skupini v Zadru. Začelo se je z zanesljivo vendar presenetljivo zmago Poljske proti Danski, nadaljevalo pa včeraj s porazom Nemčije proti Norvežanom. Na tej tekmi sta imela prste vmes tudi naša sodnika Krstič in Ljubič, ki jima nemški selektror očita, da nekaj sekund pred koncem, ko so Nemci imeli žogo in napad, nista zaustavila časa in s to odločitvijo onemogočila nemški igralcem izenačenje. Zdaj v tej skupini velja pravilo, da gre v polfinale le zmagovalec. V igri so seveda Danska (6 točk), Nemčija (5 točk) in Norveška (4 točke). Poslastica bo zagotovo obračun aktualnih svetovnih (Nemčija) in evropskih prvakov (Danska), Poljska pa bo krojila usodo Norveške. Zanimiv bo tudi "balkanski" obračun izčrpanih, vendar zadovoljnih Srbije in Makedonije. Ja, v Zadru bo zagotovo zelo zanimivo in vroče.

V Zadru vroče na parketu in zunaj dvorane
Vroče pa je bilo v tem lepem dalmatinskem kraju že zunaj prekrasne dvorane Krešimirja Ćosića. SpeT so na dan prišli nacionalistični izpadi nekaterih prebivalcev tega kraja. Od sicer pomirjujočega župana Živka Kolege so takoj, ko so si Srbi priborili nastop v drugem delu, zahtevali, da v mestu, v katerem razobešene zastave udeleženk, umaknejo zastavo Srbije. Modri župan ni umaknil samo srbske, temveč vse zastave, in tako vsaj v večini pomiril nestrpneže. No, to pa ni bilo dovolj. Pred prvo tekmo Srbov z Nemci je sledil še en incident. Neznana oseba je sporočila, da je v hotelu, kjer prebivajo tudi srbski reprezentanti, podtaknjena bomba in seveda so varnostniki hitro opravili svoje delo. Na srečo je šlo le za preplah, ki je bil namenjen vznemirjenju srbskih rokometašev, ki vsi igrajo v tujini.

Sicer, vsaj tako je moč razbrati iz medijskih poročil, nikjer do zdaj na tem SP-ju niso imeli težav z varnostjo ali neredom. Po besedah prirediteljev so temu področju nemenili veliko pozornosti in tudi denarja, vendar se vedno najde nekdo, ki skuša na tak ali drugačen način škoditi prireditvi in pogostokrat pridobiti medijsko pozornost. No, naši južni sosednje imajo v zadnjem obdobju kar veliko težav z nogometnimi navijači. Upam, da se njihova miselnost ne bo preselila tudi med rokometne.

Hrvati obžalujejo, da ni Slovencev
Slovenija ima na tem prvenstvu že omenjeno sodniško dvojico in v tekmovalni komisiji Leona Kalina. Zadovoljen sem, ker na posameznih prizoriščih lahko vidim celo vrsto slovenskih rokometnih trenerjev, funkcionarjev in navijačev. Velik turnir je seveda priložnost za nova spoznanja in obnovo dozdajšnjih prijateljskih stikov. Na vsakem koraku sogovorci obžalujejo, da naše reprezentance tokrat ni med 24 udeležanci. Tudi prireditelji bi si želeli, da bi Slovenija igrala na tem turnirju. Nekdo je v polšali rekel, da so s slovensko odsotnostjo izgubili kar nekaj sto tisoč evrov. Sicer pa vstopnic v Zagrebu ni več, v Zadru jih je še nekaj, še naprej pa se jezijo tisti, ki ne morejo spremljati TV-programa hrvašega RTL-a , ki ima pravice za neposredne prenose s tega prvenstva. Na svoj račun pridejo tisti, ki lahko lovijo tuje postaje (DSF, TV Slovenija ...)

Ivo Milovanovič