Uroš Zorman si po Atenah 2004 želi zaigrati še na drugih olimpijskih igrah. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Zorman si po Atenah 2004 želi zaigrati še na drugih olimpijskih igrah. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Zorman
Zorman četrto sezono brani barve Kielc, kjer je zadovoljen s svojim statusom. Foto: Aleš Fevžer

Slovenci bi se lahko v Rio de Janeiro prebili neposredno kot svetovni prvaki. A lažje uresničljiv cilj je, da si Slovenija v Katarju z uvrstitvijo do vključno sedmega mesta izbojuje olimpijske kvalifikacije, ki bodo aprila 2016.

Po božiču bo vse v redu
Ta naloga je za varovance Borisa Deniča, ki so bili v Španiji četrti, vsekakor misija mogoče, česar se zaveda tudi Zorman, ki pa ima na začetku priprav nekaj manjših težav. "Nekaj me zateguje v stegenski mišici. Nisem mogel potegniti šprinta, tako da sem tudi v klubu spustil zadnjo tekmo Lige prvakov in dve, tri tekme v prvenstvu. Ultrazvok ni pokazal nič posebnega, kljub temu pa ne bom nič prehiteval. Mislim pa, da bo po božiču vse v redu," je optimističen Zorman.

Zgrajen je bil kult reprezentance
Priprave reprezentance padejo ravno v božično-novoletni čas oziroma v "veseli december", kar pa Zormana in soigralce ne moti: "Za sebe kot kapetana te generacije lahko rečem, da imam občutek, da se vsi radi vračamo. V zadnjem času smo ustvarili en kult reprezentance, katerega del želi biti vsak. Res je veseli december, ampak smo skupaj, imamo se fino, razumemo se. To je bistveno. Motivov nobenemu ne manjka. Prvič, že zaradi svetovnega prvenstva samega, drugič, gre za Katar, kjer bodo zagotovo neki presežki, kot tretje pa vsi vemo, da se delijo vstopnice za olimpijske kvalifikacije."

Slovenija v Katar močnejša kot v Španiji 2013
Zorman meni, da je reprezentanca še močnejša, kot je bila pred dvema letoma, saj so si mnogi igralci v tem času pridobili izkušnje igranja v močnih tujih klubih. "Smo močnejši, čeprav je to na koncu lahko tudi dvorezen meč. Zdaj namreč vsi to reprezentanco dobro poznajo in vsi se je bojijo. Zato bo tudi njihov pristop drugačen. No, ne glede na to, pa moramo gledati predvsem nase. Mislim, da nam bodo izkušnje s svetovnega prvenstva v Španiji dobro dele. Napak ne bomo ponavljali."

Danes vsak zna igrati rokomet
Na prvi pogled se zdi, da ima Slovenija ugoden žreb. Ne samo v skupinskem delu, ampak tudi pri potencialnem nasprotniku v osmini finala. Je res tako ali gre za varljivo oceno? "Kar se tiče papirja, je to realno. Po drugi strani pa se lahko hitro opečeš. Danes vsi igrajo rokomet. Proti vsakomur moraš biti maksimalno pripravljen, skoncentriran, skratka moraš biti 'top'. Mislim pa, da smo prišli v določen sistem, igramo lažje. Jaz vedno govorim, da nam morajo biti za vzor naši sosedje, Hrvati. Zagotovo je na papirju videti lažje, medtem ko bo na igrišču zelo težko. Vemo, kaj prinaša osmina finala, četrtfinale. Odloča dnevna forma. Znajo pasti tudi veliki favoriti," opozarja Zorman.

V spodnji galeriji si oglejte nekaj utrinkov s torkovega treninga v Zrečah.