Julija Lipnicka olimpijske igre zapušča z zlato medaljo v ekipni konkurenci. Foto: EPA
Julija Lipnicka olimpijske igre zapušča z zlato medaljo v ekipni konkurenci. Foto: EPA
Julija Lipincka
Najstnica je veliko pozornosti vzbudila tudi zaradi svoje izbire glasbe v prostem programu, kjer je izbrala naslovno pesem filma Schindlerjev seznam. Foto: EPA
Julija Lipincka
Američanka Gracie Gold je o Lipnicki dejala, da "nima hrbtenice, ima pa železne kosti". Foto: EPA

"Ona je tista, na katero smo čakali," je dejal ruski veteran umetnostnega drsanja Jevgenij Plušenko, potem ko je bila ona tisti manjkajoči delček sestavljanke, ki je popeljal Rusijo do zlata na ekipni tekmi. V prostem slogu je nekaj dni pozneje morala priznati premoč močnejšim sotekmovalkam in se zadovoljiti s petim mestom. Toda javnost je osvojila že prej: z dvema prepričljivima nastopoma v ekipni tekmi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po njenem nastopu prišel do nje, jo potrepljal po glavi in ji čestital. "Njen videz in pojava na ledu je daleč od njenih let. Vse je začarala s svojim urokom," je dejal o njej Scott Hamilton, olimpijski prvak v drsanju leta 1984.

Drobna Rusinja, ki je visoka 1,58 metra, se je rodila 5. junija 1998 v Jekaterinburgu. Oče je zapustil njeno mamo, še preden se je Julija rodila. Odšel je v vojsko in se ni nikoli vrnil v njen rodni kraj. Pri štirih letih jo je mama postavila na drsalke. Kmalu je postalo jasno, da ima mladenka talent, ki je prisilil njeno mamo, da je začela iskati boljše pogoje za trening. Ko je bila stara deset let, sta se preselili v Moskvo.

To so bila tudi ključna leta za Lipnicko, ki je celo premišljevala, da preneha trenirati. "Prvo leto sem jokala vsak dan. Ko je prišel dan odločitve, nisem vedela, kaj naj storim: vložim vse v drsanje ali neham," je dejala Lipnicka ruskim novinarjem pred olimpijskimi igram. V ruski prestolnici je pozneje postala varovanka trenerke Eteri Tutberidze.

Prevelika pričakovanja za najstnico
Tri leta pozneje - v prvi sezoni med mladinsko konkurenco - je nizala zmago za zmago. Na evropskem prvenstvu v Budimpešti je vrnila Rusijo na sam vrh. "Že v očeh ji vidite, da je tekmovalka. Obožuje tekmovati in trdo trenira za to," je o njej dejala nekdanja drsalka in danes strokovna komentatorka Tara Lipinski. "Tudi če zamudi nekaj minut treninga, je razočarana. Ko jo spremljam na treningu, vidim, kako naredi tudi po osem trojnih trojčkov. Medtem ko njene vrstnice zmorejo po dva ali tri," je še dejala Lipinska.

Teža favoritinje v prostem programu pred dvema dnema je bila za mlado Lipnicko prevelika. Po padcu se je morala posloviti od sanj o medalji. Toda Rusija je kljub vsemu dobila svojo junakinjo, saj je zlato medaljo osvojila Adelina Sotnikova.