Ferenc Puskás v Realovem dresu v sezoni 1963/64. Za kraljevi klub je pvič zaigral leta 1958, zanj pa igral do konca kariere leta 1967. Osvojil je pet naslovov španskega prvaka, trikrat pa je klub popeljal tudi do evropske krone. Foto: EPA
Ferenc Puskás v Realovem dresu v sezoni 1963/64. Za kraljevi klub je pvič zaigral leta 1958, zanj pa igral do konca kariere leta 1967. Osvojil je pet naslovov španskega prvaka, trikrat pa je klub popeljal tudi do evropske krone. Foto: EPA
Ferenc Puskás
Puskás je v svoji karieri skupno odigral 529 prvenstvenih tekem, na katerih je dosegel 514 golov. Foto: EPA

Vajna, ki je pomagal uresničiti celo vrsto odmevnih filmov, od Ramba do Umri pokončno, od Jakobove lestve do Popolnega spomina, ekranizacijo Puskásovega življenja pripravlja z madžarsko-ameriškim scenaristom Joejem Eszterhasom, ki se je menda že lotil pisanja scenarija.

Po producentovih besedah bo filmska pripoved o Puskásu nastala v "zasebno financirani mednarodni produkciji". Vajna, ki je produciral že nekaj biografskih filmov, kot sta Nixon in Evita, je o prenosu Puskásove filmske zgodbe na platno razmišljal že dolgo časa, predvsem o tem, kako posneti film, ki bo navdušil gledalce.

Vrnitev k športnemu filmu
Vajna, ki je iz rojstne Budimpešte ob pomoči Rdečega križa pobegnil leta 1956, ko je bil star 12 let, se je pred šestimi leti vrnil v rodno Madžarsko, kjer deluje kot vladni filmski komisar. Z Eszterhasom, ki je najbolj znan kot scenarist Prvinskega nagona, je sodeloval pri številnih filmih, nazadnje pri športnem filmu Otroci slave.

Nepogrešljivi igralec magičnih Madžarov
Puskásne potrebuje posebne predstavitve. Velja za najboljšega madžarskega nogometaša in enega največjih igralcev v zgodovini nogometa. Bil je vodja "magičnih Madžarov", reprezentance, ki je leta 1952 zmagala na olimpijskih igrah v Helsinkih. Za izjemno madžarsko reprezentanco, ki je v šestih letih izgubila le eno tekmo, je Puškaš zadel kar 83 golov na 84 tekmah.

Isto leto kot 12-letni Vajna je po neuspeli protikomunistični vstaji domovino zapustil tudi Puskás. Na klubskem prizorišču je najbolj blestel pri madridskem Realu, za katerega je prvič zaigral leta 1958. S klubom je osvojil šest španskih prvenstev in trikrat pokoril Evropo. Mednarodna zveza za nogometno zgodovino in statistiko ga je uvrstila na 4. mesto lestvice najboljših nogometašev 20. stoletju, po njem je poimenovana nagrada, ki jo za najlepši zadetek leta, podeljuje Fifa.