Ante Šimundža je od leta 2008 trener. Po vlogi pomočnika v Mariboru je deloval še v Muri in GAK-u, trenutno pa vodi Aluminij. Foto: Aleš Fevžer
Ante Šimundža je od leta 2008 trener. Po vlogi pomočnika v Mariboru je deloval še v Muri in GAK-u, trenutno pa vodi Aluminij. Foto: Aleš Fevžer

Mariborski klub je v Ligi prvakov že zaigral v sezoni 1999/2000, Štajerci so v kvalifikacijah izločili Genk in Lyon. Žreb jim je nato namenil Bayer Leverkusen, Lazio in Dinamo Kijev. Maribor je sicer evropsko sezono končal na zadnjem mestu v skupini, a je osvojil zavidljive štiri točke.

Za uvod v gosteh šokirali Dinamo
Do prve zmage so se dokopali že na prvi tekmi, ko so v Kijevu premagali Dinamo z 1:0. Za edini gol je poskrbel Ante Šimundža, ki je žogo v mrežo spravil v 73. minuti.

Avdiospomin: Gol Šimundže

Četrta točka proti Bayerju
Maribor je tudi edini preostali gol dosegel prav proti Ukrajincem, Dinamo je v Ljudskem vrtu z dvema goloma Sergeja Rebrova slavil z 2:1, za gostitelje pa je bil natančen Stipe Balajić. Maribor je preostalo točko osvojil na gostovanju pri Bayerju (0:0), Nemci pa so bili v Ljudskem vrtu boljši z 2:0. Lazio pa je obe tekmi dobil s 4:0.

Dva, ki sta igrala, sta izgubila ...
V finalih Lige prvakov so do zdaj sodelovali štirje Slovenci. Na zelenico sta stopila Srečko Katanec, ki je leta 1992 s Sampdorio klonil pred Barcelono (1:0), devet let pozneje pa v dresu Valencie Zlatko Zahović, ki je klonil pred Bayernom. Nemci so slavili po izvajanju enajstmetrovk, za Špance je med drugim strel zapravil tudi Zahović.

... dva na klopi pa slavila
Rene Krhin in Vid Belec sta Ligo prvakov osvojila v sezoni 2009/2010 z Interjem, čeprav na igrišču nista sodelovala.