Eddy Merckx je bil kralj rumene majice, saj jo je na Dirki po Franciji nosil kar na 96 etapah. Belgijec si tudi lasti rekord po številu etapnih zmag na enem Touru (8). Foto: EPA
Eddy Merckx je bil kralj rumene majice, saj jo je na Dirki po Franciji nosil kar na 96 etapah. Belgijec si tudi lasti rekord po številu etapnih zmag na enem Touru (8). Foto: EPA
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je tisti kolesar, ki je na največ etapah nosil rumeno majico (28 dni), ne da bi z njo pripeljal na cilj dirke. Pred njim je 10 kolesarjev, ki so dlje nosili rumeno majico, vsak pa je dobil vsaj dva Toura: Merckx (96), Bernard Hinault (75), Miguel Indurain (60), Jacques Anquetil (50), Antonin Magne (38), Nicolas Frantz, Philippe Thys (oba 37), Andre Leducq (35), Louison Bobet in Ottavio Bottecchia (oba 34). Foto: EPA

Kako zmagovalca prepoznati? Preprosto, nosi rumeno majico. Rumena majica označuje vodilnega kolesarja, na koncu pa zmagovalca. Doslej je bil najtesnejši dvoboj za skupno zmago leta 1989, ko je Greg LeMond v zadnji etapi slekel majico vodilnega domačinu Laurentu Fignonu.

Firmin Lambot prvi osvojil rumeno majico
Vodilni kolesarji rumeno majico nosijo od leta 1919, takrat je Tour dobil Belgijec Firmin Lambot. Glavni favorit Eugene Cristophe pa je bil prvi, ki je oblekel rumeno majico. Cristophe je imel pred predzadnjo etapo 28 minut prednosti, a takrat se mu je pokvarilo kolo, ker so morali tekmovalci sami popravljati svoja kolesa, je Cristophe izgubil več kot dve uri in pol in tako prepustil krstno rumeno majico Lambotu. Cristophe sicer ni maral rumene majice, saj so ga preostali v karavani klicali kanarček. Začelo se je sicer drugače, na prvi dirki leta 1903 je vodilni nosil zelen trakec okoli roke.

Valjavec in Brajkovič na 9. mestu
Še noben slovenski kolesar na Dirki po Franciji ni nosil rumene majice. Najboljša končna slovenska uvrstitev je 9. mesto. Leta 2008 je francosko pentljo na repu deseterice končal Tadej Valjavec, lani pa Jani Brajkovič.

Nekaj minut bil v navideznem vodstvu
Valjavec je bil leta 2008 nekaj minut tudi v "navidezni rumeni majici". Besničan je v 16. etapi s skupino kolesarjev bežal in imel pred glavnino z rumeno majico že osem minut prednosti. Pred tisto etapo je za takrat vodilnim Fränkom Schleckom zaostajal za šest minut in pol.

Dva dneva se je svetil v zlati barvi
Brajkovič pa je edini Slovenec, ki je na eni od treh največjih etapnih dirkah nosil majico vodilnega. Leta 2006 je bil zlat po sedmi in osmi etapi Dirke po Španiji. Od leta 2010 vodilni kolesar na španskem krogu sicer nosi rdečo majico.