SOS odmev
Luka Dončić
Slovenska javnost je lačna novic o Luki Dončiću, ki pa postaja fenomen tudi na drugi strani luže. Svoj piskrček k debatam o Dončićevih prvih tekmah v najmočnejši košarkarski ligi je dodal tudi podkast SOS-odmev. Foto: Reuters
Luka Dončić je hitro začel osvajati svet Lige NBA, kjer je že postal obraz Dallasa in tudi resen kandidat za lovoriko novinca leta. A do konca sezone je še dolgih 72 tekem rednega dela. Foto: AP
       Zaenkrat so vse ekipe, ki so izbirale prve, izbrale dobre igralce. Še moja ocena: mislim, da bo Dončić kar postal novinec leta. Tukaj ne bi izpostavil izplen ekipe, ki bo očitno slab tudi pri njegovih tekmecih, temveč me skrbijo poškodbe.       
 Slavko Jerič o napovedi o novincu leta
Načeti Luka Dončić
Poškodbe so bržkone glavna ovira, da Dončić do konca sezone ne bi bil favorit za lovoriko novinca leta. Na začetku sezone je že tožil nad bolečinami v hrbtu, med tekmami so mu z ledom že hladili koleno, nazadnje pa je zaradi bolečin v gležnju izpustil nekaj treningov. Foto: Reuters

Dodaj v

Dončić po desetini sezone: ali pri Teličkih manjka predvsem kemija?

Podkast SOS-odmev (5)
7. november 2018 ob 10:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Jesenska priljubljena tema športnih pogovorov so krstne tekme Luka Dončića v Ligi NBA. Presežnikov in razprav ne manjka, kar je pripeljalo do 5. oddaje podkasta SOS-odmev, kjer je LD77 osrednja tema pogovora.

Za boljši strokovni uvid je svoje misli prispeval MMC-jev specialist za košarko Tilen Jamnik, ki že leta podrobno spremlja kariero Luke Dončića in dobro pozna tudi razmišljanje ter delovanje Lige NBA. Družbo je delal obema gostiteljema podkasta SOS-odmev Slavku Jeriču in Toniju Grudnu.


Z menjavo očitno zadela oba kluba

Koliko je vreden MVP Evrolige? Očitno toliko kot najboljši strelec in podajalec študentske lige NCAA ter še dodatni igralec, toliko je namreč bila vrednost menjave med Atlanto in Dallasom, ki sta si ob poletnem izboru Lige NBA ekspresno medsebojno zamenjala dva izredno nadarjena košarkarja. To sta Trae Young in Luka Dončić.

"Vidi se, kako si je Dallas res želel Luko Dončića. Mavs so se pri tem odpovedali prihodnjemu izboru, tako da v primeru slabe sezone Teksašanov, bi Atlanta lahko še enkrat hitro izbirala. Atlanta je po odhodu Dennisa Schröderja potrebovala igralca, kot je Trae Young. Zagotovo je lahko menjava win-win za oba kluba," je Jamnik v luči prvih dobrih predstav obeh novincev ocenil menjavo, ki bo v severnoameriškem slogu v preostali NBA-karieri vedno družila omenjena igralca.

Dončić je začel udarno in po desetini rednega dela lovi kar nekaj statističnih dosežkov. V prvi vrsti, da preseže Pauja Gasola in njegovih 17,6 točke/tekmo iz njegove krstne sezone, kar je rekord med Evropejci. Sočasno je Dallasova številka 77 blizu povprečju LeBrona Jamesa, ko je bil on sam novinec. A hkrati je mladi Slovenec s 4 izgubljenimi žogami na tekmo tudi pri vrhu neslavne lestvice potrošnikov žog.

Prvih 10 tekem že napoved nadaljevanja sezone?
Ali je po 10 tekmah sezone že napočil čas za prave analize in napovedi, kako se bo odvijala krstna sezona najstniškega čudežnega otroka iz Ljubljane? "Desetina (ali osmina) je bila premalo že v fevdalnih časih, so govorili posestniki zemlje. Sam sem doma v Ligi NHL, ki ima zelo podobno strukturo, predvsem enakih 82 tekem rednega dela. In sam prave analize, zaključke upoštevam šele po četrtini sezone," je Gruden izpostavil, da se je sezona vseeno komaj dobro začela.

Vseeno so uvodne številke impresivne, predvsem število točk je nad pričakovanji, po drugi strani pa so ljubitelji evropske košarke, kjer je Dončić tako v klubskem dresu Reala Madrid kot reprezentančnem Slovenije pokoril staro celino, pričakovali več asistenc.

Več točk od pričakovanj, a tudi kakšna podaja manj
"Sam sem tudi pričakoval več podaj. Pet ali šest v povprečju. A še vedno je le desetina sezone. Neuigranost zagotovo. DeAndre Jordan in Dončić sta nova igralca, ki sta zdaj nosilca Dallasove igre. Ob tem Dallas zagotovo ni bil naključno slab in je imel najslabšo sezono, odkar je v klubu lastnik Mike Cuban. Luka se je
na neki način vseeno že spremenil, saj je postal bolj sebičen, vzame si več metov kot v Evropi, veliko več, ne nazadnje se takšna košarka tam igra. Ob intervjuju z Nevenom Spahijo, ko je bil pomočnik v Atlanti, je takratni pomočnik Hawksov izpostavil, da v NBA-ju pride do izraza čisti talent. In Luka kot eden največjih evropskih talentov do zdaj je že postal boljši strelec," je Jamnik poudaril, da je ob prehodu iz Evrolige/ACB-ja v NBA že zaznati spremembo v slogu Dončićeve igre.

Dva potezi, ki jih navijači niso spregledali
Izpostavljeno je bilo vprašanje kemije, saj se na navijaško obarvanih blogih in med komentarji pojavljajo ter izpostavljajo zapisi, ali ne prihaja do zapostavljanja Dončića pri veteranih. A ne samo navijače, temveč tudi novinarje, ki vsakodnevno spremljajo Mavericks sta zmotili dve potezi, ki sta obkrožili košarkarsko obarvani splet.

Po zadeti trojki na teksaškem derbiju s Spursi je Dončić zabrusil soigralcu Harrisonu Barnesu: "Daj mi prekleto žogo!"

Na tekmi z New York Knicksi je bil po hitro vrženi trojki gostov Dončić sam pod košem in v položaju, da mirno pobere žogo, a je priletel soigralec DeAndre Jordan, mu skočil čez hrbet in ukradel skok. Sam Luka je zavil z očmi proti klopi, pod košem pa se je vidno močno razburil lastnik Cuban, na koncu tekme pa je Dončiću ravno ta skok manjkal do prvega dvojnega dvojčka.

Dallas brez končnice, boj za novinca leta bo oster
Seveda v pestri razpravi o začetku Dončićeve NBA-jevske kariere ni šlo brez dveh vprašanj, ki si jih zastavljajo slovenski košarkarski navdušenci. Ali bo Luka Dončić ob koncu sezone razglašen za najnovinca sezone? Ali se je Dallas sploh sposoben uvrstiti v končnico?

Na drugo vprašanje je bila trojica Jamnik, Jerič in Gruden enotna za sklep, da se Dallas v močnejši Zahodni konferenci v sezoni 2018/19 ne more prebiti med prvo osmerico in udeležence končnice. Vprašanje novinca leta je bilo bolj pereče in je prineslo izkupiček 1-1-1.

Miami je Dragićevo moštvo
Zakaj kdo razmišlja, da Dončić lahko ali pa v močni konkurenci novincev (glej Infografiko za primerjavo izpostavljene peterice) ne more postati ROTY, prisluhnite v 5. oddaji SOS-odmev, v kateri je bil govor tudi o Wiltu Chamberlainu, linearni rasti meta za tri točke. Svoj delež pogovora si je seveda prislužil Goran Dragić, ki blesti v dresu Miamija. Heat je veliko konkurenčnejši za končnico, a hkrati obremenjen z najvišjim proračunom za plače v celotni Ligi NBA, zaradi česar ostaja na mizi tudi možnost, da vodstvo zamenja Dragića za koga drugega. Za piko na i sledi še kratek krog prvih misli o projektu nogometne evropske Superlige, ki ga razkriva Football Leaks. Vabljeni k poslušanju (kliknite na spodnjo sliko)!

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
radmil
# 07.11.2018 ob 10:34
Lepo vas prosim! Milo vas prosim! NEHAJTE ŽE ENKRAT S TEMI TELIČKI!!!!!!! Sicer se vam bo zgodilo, da boste sami postali TELETA!
šešerko
# 07.11.2018 ob 10:32
pa kakšna kemija. V NBA ni nobene kemije, vse se igra za show in Dončič bo to kmalu razumel in se prilagodil temu. Tisti odriv je bila kar poučna šola, in ne misliti da so v slačilnici kakšni prijatelji in klapa kot v evropi To je drug svet
šešerko
# 07.11.2018 ob 11:35
clutch

očitno se ne spoznaš najbolj na košarko. Evropska je igrana na timskem konceptu, tudi trenerji uigravajo celotno ekipo, samo poglej koliko akcij imajo naučenih in pri Obradoviču vsi taki solerji izpadejo takoj. V NBA pa se igra za gledalce s kokicami kdo da lepši koš in konči rezultat niti ni pomemben
clutch00
# 07.11.2018 ob 10:44
šešerko, lih za show rabis kemijo. A misls, da so v evropi prijatelji? Mogocna kaksna ekipa, drugac je povsod isto. A mislis, da v evropi ne igrajo za denar. V kaksnem svetu eni zivite, edina razlika med NBA in evropo je, da je v NBAju vec denarja, in posledicno igrajo bolj kvalitetni igralci. Sezona je bolj naporna, zato se igralci sparajo za koncnico. To fantaziranje o evroligi, zgolj zato ker je evropska je ze prav smesno. V evroligi igras le zato, ker si preslab za NBA.
clutch00
# 07.11.2018 ob 10:12
zgleda bo letos ze spet ben simmons ROTY
jodlzi
# 07.11.2018 ob 10:43
"Mavs so se pri tem odpovedali prihodnjemu izboru, tako da v primeru slabe sezone Teksašanov, bi Atlanta lahko še enkrat hitro izbirala. Atlanta je po odhodu Dennisa Schröderja potrebovala igralca, kot je Trae Young. Zagotovo je lahko menjava win-win za oba kluba,"

en popravek - pick je top5 protected tako da v primeru, da Mavsi izbirajo od 1 do 5 jim pick ostane. pick se prestavi v naslednja leta, 2021 je top3 protected, 2022 je nezavarovan...

iz ESPNa: "Dallas also sent a protected 2019 first-round pick to Atlanta. The pick is top-five protected the next two years, top-three protected in 2021 and '22 and unprotected the following year, according to Mavs president of basketball operations Donnie Nelson."
nimmer
# 07.11.2018 ob 10:25
Plače za naslednje leto pri Dallasu.
Fani predvidevajo da je problem v kemiji, ker je 80% igralcev brez pogodb za naslednjo leto in se hočejo čim bolje prodati.

IMO pri Miamiju ni pogojev o menjavi Dragiča. Če kdo bremeni proračun sta to HW in TJ. Cris Bosh se ne šteje v salary cap, GSW in OKC sta na 145 mio, Mia je na 130 mio.
judoka
# 07.11.2018 ob 17:32
A se da kako blacklistat članke s ključno besedo Dončič? Pač, da se ne prikazujejo.

Jp, tako da na njih:

1. ne kliknes
2. ne komentiras
marinaio
# 07.11.2018 ob 10:41
Se vidi na več posnetkih, da ga prezirajo in se "visoko" držijo...
Janček
# 07.11.2018 ob 12:25
Dončićeva osebna statistika po mojem mnenju sploh ne bo na prvem mestu pri izboru ROY, glavno merilo njegove kvalitete bo, kako se bodo z njim kot ekipa letos odrezali Mavericksi.

Lani so Dallas Mavericksi imeli razmerje zmag in porazov 24:58.

Če bo na koncu te sezone razmerje vsaj 36:46, to pomeni dvig števila zmag Dallasa za 50% in Dončiću naziv ROY bržkone ne more uiti.

Če pa Mavericksi sezono končajo z razmerjem 41:41 ali bolje, pri tem pa sploh ni nujno da se uvrstijo tudi v končnico, to pomeni da bi se Dončić že v svoji prvi sezoni lahko postavil ob bok velikanom lige NBA, seveda če le ne bo kakih resnejših poškodb.

Naj še omenim dejstvo, da ga nasprotne ekipe že sedaj obravnavajo z vso resnostjo in veliko igralcev bo prav naspidiranih proti njemu, tako da ima Luka pred sabo verjetno najtežjo sezono v svoji karieri. Po 10 tekmah se kaže predvsem to, da je Luka iz pravega testa tudi za ligo NBA, da ima pri teh letih košarkaški IQ genija in da si močno želi zmagovati in nenazadnje tudi že voditi svojo ekipo, pri tem pa svoje statistike ne postavlja na prvo mesto tako kot nekateri drugi.
kleinek
# 07.11.2018 ob 11:32
na posnetku je ful razvidno ja, kako zavije z očmi.. kaj jih ima na zadnjem delu glave (oči)?
Starbuck
# 07.11.2018 ob 13:07
niceasmay : Ogledal sem si sicer le ne par tekem, toda Luka največkrat izgubi žogo s podajo pod koš na lob, kjer igralec žoge ne prestreze. Sem pa videl enkrat, da je pri podvajanju podal v roke nasprotniku. Na splošno igra zelo pametno, z nekaj napakami, ko želi narediti potezo v naprej.
_runis_
# 07.11.2018 ob 15:24
Kakšni telički neki? Maverick ne pomeni teliček. nanaša se lahko na kavboja oz. človeka, ki dela z goveom. Pomenilo je tudi govedo (kakršno koli, ne samo teličke), ki ni bilo označeno z žigom in zato v Teksasu ni imelo uradnega lastnika, ta izraz pa ni več v splošni rabi. Ampak to nima veze z imenom kluba.
nonparel
# 07.11.2018 ob 14:21
Sebičnost je v ZDA vrednota, evropskim košarkarjem v NBA se utegne to kasneje negativno poznati v igri v svoji nacionalni reprezentanci in v odnosu do reprezentance.
Dober primer tega je Beno Udrih. Upam, da Dončič ne bo šel po njegovih stopinjah.
Sebičnost v reprezentanci ne prinaša uspehov. Je kot rak, ki razjeda.
judoka
# 07.11.2018 ob 14:13
Ta obsesija z individualnimi nagradami je strup za kolektivne sporte. Top 3 picki vsi igrajo fenomenalno in verjetno bo na koncu (kot ponavadi) odlocala popularnost.

Sam imam obcutek, da so Mavsi sposobni precej vec, kot trenutno kazejo. Posamezno cetrtino odigrajo vrhunsko, ampak nato sledi porazno slaba. Upam da do vrnitve Dirka najdejo neko konstanto, ker mislim da bodo z njim v ekipi igrali (se) bolse.
Luka igra nad vsemi mojimi pricakovanji. Pred sezono sem pricakoval nekaj v rangu 14-4-4 in to bi bilo dobro. Trener mu zaupa. Kljub jamranju fanov ima najvecji usage od rookijev. So odseki tekme, ko ni veliko aktivno pri zogi, ampak sigurno je zato nek logicen razlog. Mogoce fizicna pripravljenost? Vsec mi je kako razvija tezko branljive resitve (floater, backstep). Tezko si je predstavljat kako dober je lahko v primu.
mr.cook
# 07.11.2018 ob 10:20
Najboljši med novinci . . .
Bravo Luka le tako naprej . . .
dugo777
# 07.11.2018 ob 13:55
Simons je napisan kot primerjava!
Ker je on lanski dobitnik Roy
psihorok
# 07.11.2018 ob 17:04
Luka je ze postal igralec fransize in nekaterim starejsim to ne gre v racun, rooki bi se naj ucil ne pa vodil ekipo! So tudi ljubosumni ker je postal Cubanov ljubljencek in to se odraza na igriscu.
Ce ne prej verjamem da bo z prihodom Nowitzkega v ekipo veliko spremenilo, predvsem v odnosu nekatirih igralcev do ekipe in ekipne igre, Dirk je le legenda tega sporta, poleg tega pa tudi njegove izkusnje in osebnost nekaj stejejo.
Luka je v NBA pustil zelo mocan zacetnni vtis, na igriscu navdusuje strokovnjake z svojo igro in odnosom, javnost z osebnostjo in podobo, k cemur pripomore tudi mama, ki se je Americanom mocno vtisnila v spomin z svojim izgledom... v pozitivnem smislu seveda...ima ogromno sledilcev na druzabnih omrezjih, precej vec kot ostali novinci medijsko je izredno zanimiv tudi ker je belec... Luka je, vsaj tako kaze, dobitna kombinacija za vsako fransizo in tega se zavedajo tudi soigralci ne gre pa jim v racun da je se najstnik!
Pravijo da slej ko prej vsak novinec v prvi sezoni naleti na zid ki ga mora preplezat, mogoce je ravno to Lukin zid, potem je ROY skoraj gotovo znan.
threepointer
# 07.11.2018 ob 16:39
Lepim svoj komentar še na to novico, če kdo še ni prebral, pa bi ga mogoče zanimalo:

10 tekem je že soliden statistični vzorec. Nekdo je sicer zadnjič napisal, da je potrebno za resne ocene počakati na 20 tekem, ampak po moje se statistika v naslednjih 10 tekmah ne bodo drastično spremenila. Zato sem se odločil, da zapišem malo več na temo Dončića v NBA in mojih pričakovanj zanj.

Luka ima 19,8/6,5/4,4, kar je mimogrede zelo blizu moji oceni izpred več kot pol leta, ko je imel zelo podobno statistiko v EL. Takrat sem zapisal, da bo imel tudi v NBA 20/5/5 in s tem seveda v smeh spravil našega @lukace5. Pričakujem, da bo v prvi polovici sezone njegova statistika ostala precej podobna. Za celo sezono sem napovedal 16/6/6. Sedaj kaže, da bo imel višje povprečje točk, ki bo verjetno v drugi polovici vseeno padlo za kakšno točko ali dve, skoke nekje tam, podaj pa nekoliko manj. Pričakujem sicer, da mu bo povprečje podaj do konca sezone zraslo, vendar težko do 6, razen če bo ekskluzivno začel igrati na enki, kar bi bilo po moje za Dallas sicer najboljše.

Še najbolj me je Luka presenetil z minutažo, kjer je s 34,6 minutami celo na 18. mestu v celi ligi. Pričakoval sem okrog 30 minut, ampak skoraj 35 je pa krepko nad pričakovanji. In Luka jih ne samo zmore, ampak je v ligi po številu doseženih točk na tekmo kar na 29. mestu, poleg tega pa še na 51. mestu po skokih. Med krili in krilnimi centri je Luka celo 15. po točkah in 7. po asistencah. Hudo!

Vse seveda le ni tako perfektno. Luka recimo deli 6. mesto v celotni ligi po številu izgubljenih žog na tekmo, slučajno še z Youngom in današnjim tekmecem Wallom. Ni pa takšne panike, ker so pred njim Harden, Antentokumpo, Booker, LaVine in seveda tudi Westbrook :). Zame je manjše razočaranje samo še odstotek njegovih prostih metov, ki sicer raste in je trenutno slabih 72%. Pod 80% bo zanj vse slabo. Odstotka iz igre 47,7% in za tri 38,2 pa sta povsem spodobna za igralca, ki zmeče dobrih 15 metov na tekmo.

Prav veliko tudi nisem zgrešil pri napovedi, da bo Luka imel približno toliko točk, skokov in asistenc kot minut igranja in seveda tudi z njo požel nekaj smeha :). Zaenkrat zaostaja za približno štiri točke, zelo podobno kot tudi v EL. Gledano v celoti ima Luka torej zelo podoben učinek kot v EL. In tudi tukaj je najboljši igralec svoje sicer žal ne najboljše ekipe. Košarka je košarka in genij je še vedno genij tudi, če igra proti nabildanim atletom :).

Najbolj sem zaenkrat mimo glede napovedi rezultatov Dallasa. Trenutno izgleda moja napoved 48 zmag žal res precej utopična. Vendar je Dallas zares slabo odigral samo dve izmed 10 tekem, proti Phoenixu in proti New Yorku. Ostalo je bilo vse vsaj solidno. Sploh v napadu so po pričakovanju z Dončićem boljši kot lani. Žal pa v obrambi kljub prihodu Jordana niso nič boljši. Luka igra v obrambi zelo solidno, jasno pa je, da v obrambi on vseeno še ni neka dodana vrednost. Če pa bo nadaljeval s tako hitrim napredkom v obrambi kot je to bilo v zadnjem letu, potem bo to postal mogoče že do konca letošnje sezone.

Jaz še vedno upam, da ga Rick postavi na enko oziroma, da bo igral point forwarda ves čas. Če stoji na trojki in mu nihče ne poda, je namreč za ekipo precej nekoristen. DSJ bo moral na dvojko oziroma več igrati brez žoge. Štirico pa bodo tudi lažje zakrpali, ko se vrne Nowitzki. Zares pa bi jim koristil Dončiću komplementaren igralec, ki bi v napadu igral krilo, v obrambi pa bi lahko kril organizatorje. Kot recimo Taylor pri Realu, ali med prihodnjimi novinci Zion Williamson.

V nadaljevanju sezone pričakujem boljši Dallas in še vedno vsaj malo upam na borbo za PO. Tudi, če se jim tja ne bo uspelo uvrstiti, bi bil jaz s tem zadovoljen.

Luka pa..., on tako ali tako ne zna razočarati. Če slučajno ne bo ROY, bo to pomenilo, da bosta Ayton ali Young zares izjemna. Letošnja smetana novincev je res nora, mogoče celo samo za tisto z Jordanom.
[_azi_]
# 07.11.2018 ob 13:56
Simmons bo lahko prvi, ki bo dobil ROY dvakrat zapored.
mihamiha23
# 07.11.2018 ob 11:25
kakšna kemija,kvalitete ni.že prva peterka je povprečna,klopi pa sploh ni.
luka se bo kmalu naveličal te zgubarske mentalitete,saj je navajen lovorik
threepointer
# 07.11.2018 ob 16:51
@niceasmay
Tekem ponoči ne gledam, zato prosim za pomoč tistih, ki jih gledajo. Ali je kakšna povezava med relativno nizkim številom asistenc in izgubljenimi žogami? Ali Luka izgublja žoge pri vodenju, ali z napačnimi podajami, ki jih mogoče ostali še ne razumejo?

Luka izgublja žoge na različne načine. Kar nekaj je korakov, kar je posledica drugačnih pravil in kriterija sodnikov za dosojanje korakov in pa tega, da še nima dovolj renomeja. Te napake bo po moje že v letošnji sezoni precej omejil. Ostalo so večinoma tvegane podaje, ki se ob uspehu pretvorijo v koš, drugače pa v izgubljeno žogo. Nekaj boljše bo, ko se ga soigralci še bolj navadijo in tudi on njih. Ampak takrat bo potem spet tvegal še več, zato jaz pri teh podajah bistvene razlike ne pričakujem. Nekaj je tudi čistih napak zaradi nezbranosti. Te so deloma tudi posledica velike minutaže in posledične utrujenosti. To bo bolje, ko bo izboljšal fizično pripravljenost.

Trenutno razmerje 4 izgubljenih žog proti 4,4 podaj ni najboljše. Super bi recimo bilo 3 : 6 oziroma dvakrat več podaj kot izgubljenih žog. V prvi sezoni mu to najbrž še ne bo uspelo, v drugi pa že pričakujem približno takšno razmerje. Pod 3 izgubljene žoge na tekmo pa ne bo imel nikoli. Če pogledate, kateri igralci imajo največ izgubljenih žog, vam bo tudi hitro jasno zakaj.
Kevi
# 07.11.2018 ob 12:55
Ben Simmons? Rečite da je to trollanje...
slo.venec
# 07.11.2018 ob 10:27
Najboljše novince dobijo najslabši klubi. Zato se ni za čuditi, da bo Dallas še naprej zgubljal.
slodroid
# 07.11.2018 ob 13:37
NBA ni nič kvalitetnejša od Eurolige. Razlika je le v fizični moči.
vle
# 07.11.2018 ob 12:24
@šešerko in @clutch

Saj imata vsak po svoje prav. Dejstvo je, da se povsod igra za denar in da se vsak, ki misli, da je dober, želi preizkusiti v NBA. Nekdo je že pisal o tem, da se v Evropi bolj posveča obrambi, kar pa verjetno razlog v drugačnem sistemu lige. Res pa je, da so v NBA igralci boljši/hitrejši in jih je posledično tudi težje zaustavit in potem lahko samo navidezno izgleda, da je slabša obramba (ne smemo sklepati samo po Dallasu, ki je dejansko igral nekaj zadnjih tekem zanič v obrambi). Saj verjetno se še spomnite tekme SLO : Latvija (103:97), ali bi glede na rezultat rekli, da je bila obramba takrat z obeh strani čisto zanič ?!

Bi me pa bolj zanimalo, ker se sedaj v Ameriki govori o neki novi paradigmi njihove košarke o prednosti čim večjega števila metov za 3 točke, na kakšen način oz. s kakšno analizo s prišli do teh ugotovitev. Gotovo je verjetnost za zmago večja ob večjem št. metov za 3 ob dobrem procentu (npr. nad 35%) ?!
ss_story
# 07.11.2018 ob 11:35
Doncic ima krepko najvisjo minutazo trenutno od vseh ostalih. Ne vemo kaj bi se zgodilo,ce bi Young recimo igral tiste 4 minute vec......morda bi dosegel 2,5,8 tock vec......

Drugace pa mislim,da bo na koncu odlocal uspeh ekipe na lestvici in pa velik delez drzavljanstvo.....patritizem.

Tako,da tu dajem prednost Aytonu in Youngu....
Kdo ve....morda bo pa ROY kar Simmons,ki ima krepko boljso statistiko oziroma bolj raznovrstno kot ostali.:)))))
Fleaa
# 07.11.2018 ob 10:26
kaj je pa šel v cirkus nastopat....
bolekalolek
# 07.11.2018 ob 16:29
Maverick te dni pomeni uporen, nekonvencijalen. Po Mavericku, ki NI zigosal svojih telet (kar je bila takrat navada) tako da je bil to vcasih izraz za nezigosano tele v Texasu, te dni pa izraz pomeni predvsem ze omenjeno. Mogoci bi bil prevod divji telicki boljsi je pa te dni telicki pac ime ki smo ga dali Dallasu pri nas in izgleda da se je prijel.
borchica
# 07.11.2018 ob 15:05
Drugače pa prvo merilo za ROY je priljubljenost in tu je Luka spredaj zaenkrat.

Pa Dallas in Phoenix mata precej več prebivalcev ko Atlanta, kar bo vsekakor odigralo svoje. Texas pa skoraj 2x več ko Arizona in Georgia skupaj. Kar se prelije tudi na novinarje, katerih je cca 100, ki glasujejo. Novinarji so torej krepko na strani Dončića že po službeni dolžnosti, drugače jim uredniki lase spulijo. Pa itak ga majo novinarji radi.

Lani je zmagal Simmons s krepko slabšo statistiko košev kot Mitchell. Je pa res imel slabši FP index. Ayton in Luka imata zaenkrat enakega, sicer pa ta ne upošteva košice kategorij, li sp ma strani Dončića.
GeorgeB
# 07.11.2018 ob 14:43
Preveč igra za prvo sezono. Liga je vsaj 6x bolj naporna, kot igranje v Evropi. Izgorel bo in zelo lahko se mu zgodi tudi kakšna težja poškodba. Pomoje bi bil kakšen klub z več konkurence dosti boljša izbira za njegov normalen razvoj..
imker
# 07.11.2018 ob 13:29
zakaj je pa Simons kandidat če je to njegova druga sezona ?
niceasmay
# 07.11.2018 ob 12:27
Tekem ponoči ne gledam, zato prosim za pomoč tistih, ki jih gledajo. Ali je kakšna povezava med relativno nizkim številom asistenc in izgubljenimi žogami? Ali Luka izgublja žoge pri vodenju, ali z napačnimi podajami, ki jih mogoče ostali še ne razumejo?
lukace5
# 07.11.2018 ob 12:12
Ocitno avtor ne ve kaj so zavarovani izbori (protected picks) saj je ravno obratno kot je zapisano. Ce bo Dallas dovolj slab, potem ima realne moznosti da jim zreb dodeli enega izmed prvih 5 izborov in s tem Atlanti ta izbor ne bo pripadel. Je pa zaradi spremembe pravil ta top 5 izbor zagarantiran samo v primeru, ce Dallas konca kot ena izmed dveh najslabsih ekip v ligi. Ce koncajo kot 3. najslabsi, potem ta % konkretno pade in ce so 4. ali slabse je ta % ze pod 50. Torej za top 5 morajo v najslabsem primeru koncati med najslabsimi tremi, drugace so moznosti za to slabse kot 50:50.
zmiki
# 07.11.2018 ob 11:27
Prekletstvo slabih ekip, ki ima enega dobrega igralca. Vsak igralec se bori za čim boljšo pogodbo, saj se zaveda, da bo lahko vsak trenutek trejdan.
fc11
# 07.11.2018 ob 18:21
Dallas ima nasledno leto ogromno prostora za place,kar bi pomenilo,da lahko pripeljejo 2-3 odlicne kosarkarje
urosh444
# 07.11.2018 ob 17:48
Dončić ima potencial vsaj za 8-10 asistenc na tekmo. Po klipih sodeč sedaj manj igra na trojki, ampak bolj na dvojki. Njegov pregled nad igro je odličen, malo več uigranosti s soigralci in da tudi oni zakapirajo kako genialnega soigralca imajo pa mislim, da se bo tudi število asistenc povečalo. Na dolgi rok je realno njegovo povprečje preko 20 pik in okoli 10 asistenc plus še skoki, ki jih tudi ne manjka.
fantasycamp
# 07.11.2018 ob 17:19
Določeni troli ignorirajo to novico, potem bodo pa ko bo slabo igral prišli na plan in začeli govoriti kako sploh niso proti njem,samo na par njegovih slabih lastnosti opozarjajo....
din-diin
# 07.11.2018 ob 16:05
Kaj bo z Dirkom drugace? Ce bo model prisel za 10-15 min na parket, bo kr uredu....cudezev pa ne bo pomoje.
acMilan
# 07.11.2018 ob 15:18
@[_azi_]
ni res, prvi je bil veliki, neponovljivi, THE GOAT White Mamba, Brian Scalabrine :)
hrgotax
# 07.11.2018 ob 13:29
Po osmini sezone ...
krosnjar
# 07.11.2018 ob 11:05
Lahko bi igrali 1 na 1. Brez prekrškov. Komplicirajo brez veze. Itak si to očitno tam vsi želijo....
nimmer
# 08.11.2018 ob 06:52
Kam je pa današnji članek izginil?
d_a_r_k_o
# 08.11.2018 ob 05:57
kako kaj križi in težave
borchica
# 07.11.2018 ob 20:12
Flyer

Celotna Georgia nima 5 mio. Atlanta je malo večja od Ljubljane...
fc11
# 07.11.2018 ob 19:59
Spencer Dinwiddie
Tyreke Evans
Thaddeus Young
Patrick Beverley
Kentavious Caldwell-Pope
Garrett Temple
JaMychal Green
Nikola Mirotic
Enes Kanter
Terrence Ross
Nikola Vucevic
Taj Gibson
J.J. Redick
Trevor Ariza
Al-Farouq Aminu
Rudy Gay
Danny Green
Ricky Rubio
Alec Burks
Markieff Morris

Nasledno sezono (free agent)
Bendit
# 07.11.2018 ob 18:20
ok dejansko je dallas vecji kar me preseneca ker se mi atlanta zdi ogromna v primerjavi z obema...
Bendit
# 07.11.2018 ob 18:16
Prosim??? Od kdaj pa to?


# 07.11.2018 ob 15:05
Prijavi neprimerno vsebino Drugače pa prvo merilo za ROY je priljubljenost in tu je Luka spredaj zaenkrat.

Pa Dallas in Phoenix mata precej več prebivalcev ko Atlanta, kar bo vsekakor odigralo svoje.
Lunos
# 07.11.2018 ob 17:59
Donć, shujšat bo treba.
demiensatlier
# 07.11.2018 ob 17:49
Že to, da je trener Dallasa izjavil, da ga zanima samo obramba vse pove...
Izbor