Rafael Nadal v četrtfinalu ni bil kos Tomašu Berdychu. Med dvobojem je izgubil kar štiri zaporedne servise in devet iger v nizu. Foto: Reuters
Rafael Nadal v četrtfinalu ni bil kos Tomašu Berdychu. Med dvobojem je izgubil kar štiri zaporedne servise in devet iger v nizu. Foto: Reuters
Tomaš Berdych po zmagi nad Nadalom
Veliko veselje Tomaša Berdycha, ki je predtem izgubil neverjetnih 17 zaporednih obračunov z Nadalom! Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray se je v Melbournu že trikrat uvrstil v finale, za kar pa bo moral zdaj premagati razigranega Tomaša Bedrycha. Foto: Reuters
Marija Šarapova
Marija Šarapova je v 78 minutah in še četrtič v karieri premagala Eugenie Bouchard, pri tem pa je Sibirka pokazal vse svoje bogate izkušnje. Foto: Reuters
Andreja Klepač in Klaudia Jans-Ignacik
Slovensko-poljska naveza Klepač/Jans-Ignacik ni bila kos 14. nosilkama Čan/Žang, saj sta osvojili le tri igre. Foto: EPA
Berdych z izjemno igro izločil Nadala
Po 17 zaporednih porazih končno premagal Nadala

14-kratni zmagovalec velikih turnirjev je pravi odpor začel kazati šele po "kravati" v drugem nizu in štirih zaporednih izgubljenih servisih, a to ni omajalo Berdycha, ki je ohranil mirne živce in dobil podaljšano igro s 7:5.

Izognil se je neslavnemu rekordu
Dvoboj je potekal skupaj vsega 2 uri in četrt, pri čemer je bilo po eni uri že 2:0 v nizih za Čeha, ki je bil boljši v vseh elementih igre. Če bi Berdych izgubil še 18. zapored, bi bil to rekordno dolg porazni niz med dvema tenisačema na najvišji ravni.

Pripravljen na prav vse
"Zagotovo sem pripravljen na polfinale. Svoj načrt sem zelo dobro pripravil in sem se ga držal skozi vse tri nize. Pričakoval sem težak dvoboj in sem bil pripravljen na vse, kar je bila tudi glavna razlika,"
je po največjem uspehu na OP-ju Avstralije povedal Berdych, ki je šele drugi tenisač z zmago nad veliko četverico (Federer, Nadal, Đoković, Murray) na turnirjih za grand slam. To je uspelo le še Jo-Wilfriedu Tsongaju.

Statistika

Berdych

Nadal

Prvi servis (%)6674
Asi

10

3

Dvojne napake06
Neizsiljene napake

21

26

Winnerji4624
Osvojene točke9871
Osv. točke na mreži12/196/8
Brejk priložnosti5/100/4

29-letnik iz Moravske je v karieri igral samo v enem velikem finalu - leta 2010 v Wimbledonu proti Nadalu, ob tem pa je na turnirjih velike četverice še dvakrat prebil v polfinale.

Murray odločil z lobom turnirja v podaljšani igri
7. nosilca Berdycha zdaj čaka Andy Murray, ki je pod pritiskom avstralskega občinstva v treh nizih strl odpor domačina Nicka Krygiosa. Prvi in tretji niz je Škot dobil s 6:3, ključni pa je bil drugi niz, kjer je Avstralec ves čas držal korak z Murrayjem, brejkov ni bilo in Kyrgios je izsilil podaljšano igro. Tudi v "tie-breaku" je bilo dolgo izenačeno vse do 5:5, ko je Murray z izkušnjami prefinjeno dobil dve točki zapored, ključno z lobom turnirja prek agresivnega Kyrgiosa, ki je krenil proti mreži.

"Bila je zapletena tekma v vetrovnih razmerah. Skušal sem začeti svojo igro čim prej, ker vem, kako nevaren je Nick. Je močan pri udarcih, zato sem skušal žogico spraviti čim bolj stran od njegovega območja udarcev," je dejal Murray. Komaj 19-letni Kyrgios je priznal, da se je naučil veliko: "Iz dvoboja se lahko nekaj naučim in to izboljšam. Andy je bil preprosto predober zame."

V finalu zagotovo ena Rusinja
Prvi ženski polfinale bo povsem ruski, saj se bosta pomerili rojakinji Marija Šarapova in Jekaterina Makarova. Šarapova je bila s 6:3 in 6:2 boljša od Kanadčanke Eugenie Bouchard. Tretja nosilka Romunka Simona Halep ni našla odgovora za Makarovo, ki je slavila s 6:4 in 6:0.

Statistika

Bouchard

Šarapova

Prvi servis (%)6664
Asi

0

2

Dvojne napake24
Neizsiljene napake

30

18

Winnerji1319
Osvojene točke4666
Osv. točke na mreži4/66/7
Brejk priložnosti0/24/8



"Čudovito je, izjemen občutek, ko sem se prebila naprej. Simona je težka nasprotnica. Pred dvema letoma sem proti njej izgubila v New Havnu. Navajena sem igrati v četrtfinalu, zdaj se moram navaditi na polfinale," je pojasnila Makarova, ki je leta 2012 in 2013 v Avstraliji obstala v četrtfinalu. Manj razlogov za veselje je bilo pri Romunki. "Pričakovala sem, da bo udarjala močneje, toda ni. Igrala je blag tenis. Igrala je dobro, servirala tudi," je povedala Halepova, ki se na igrišču ni počutila najbolj suvereno.
"Počutila sem se dobro vse od začetka. Menim, da je bil začetek dvoboja dober. Osredotočena sem bila celoten dvoboj. Nisem čutila, da bi popuščala, to je pomembno. Ko sem nekajkrat zgrešila, sem se vrnila z dobrim prvim servisom ali dobrim povratnim udarcem. Celostno sem zelo zadovoljna s tekmo," je povedala Šarapova, ki je v sijajni formi, potem ko je v drugem krogu rešila dve zaključni žogi proti rojakinji Aleksandri Panovi.
Dva poraza Klepačeve
Andreja Klepač je izpadla med mešanimi dvojicami. Klepačeva je z domačinom Chrisom Guccionejem v drugem krogu izgubila proti avstralski dvojici Casey Dellacqua/John Peers s 6:3, 3:6 in 5:10.

Že pred tem je izgubila četrtfinalni dvoboj ženskih dvojic. S Poljakinjo Klaudio Jans-Ignacik je izpadla proti 14. nosilkama Jung-Jan Čan iz Tajvana in Kitajki Dži Džang z 1:6 in 2:6.

Kata bolj uspešna
Katarina Srebotnik je v Melbournu v 2. krogu mešanih dvojic skupaj z Brazilcem Marcelom Melom premagala domačo navezo Daria Gavrilova/Luke Saville s 6:3 in 6:2. Druga nosilca Srebotnikovo in Mela v četrtfinalu čaka urugvajsko-tajvanska naveza Pablo Cuevas/Su-Wei Hsieh.


Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - RAONIĆ (KAN/8)
sreda

WAWRINKA (ŠVI/4) - NIŠIKORI (JAP/5)
sreda

BERDYCH (ČEŠ/7) - NADAL (ŠPA/3)
6:2, 6.0, 7:6 (5)

MURRAY (VB/6) - KYRGIOS (AVS)
6:3, 7:6 (5), 6:3



Četrtfinale (Ž), tabela:
S.WILLIAMS (ZDA/1) - CIBULKOVA (SLK/11)
sreda

V. WILLIAMS (ZDA/18) - KEYS (ZDA)
sreda

MAKAROVA (RUS/10) - HALEP (ROM/3)
6:4, 6:0

ŠARAPOVA (RUS/2) - BOUCHARD (KAN/7)
6:3, 6:2


Dvojice (Ž), četrtfinale:
ČAN/DŽENG (KIT/14) - KLEPAČ/ JANS IGNACIAK (SLO/ POL)
6:1, 6:2

Mešane dvojice, osmina finala:
SREBOTNIK/ MELO (SLO/ BRA/2) - GAVRILOVA/SAVILLE (AVS)
6:3, 6:2

DELLACQUA/PEERS (AVS) - KLEPAČ/ GUCCIONE (SLO/ AVS)
3:6, 6:3, 10:5

Berdych z izjemno igro izločil Nadala
Po 17 zaporednih porazih končno premagal Nadala