"Nole" je prvič dvignil pokal v Monte Carlu. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković se je veselil prve zmage v Monte Carlu. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal je imel bolj kisel nasmešek, prvič je imel v rokah krožnik za poraženca. Po 46 zaporednih zmagah je okusil grenkobo poraza na osrednjem igrišču v Monte Carlu. Foto: EPA
Monte Carlo
Dvoboj se je začel slabo uro kasneje zaradi dežja. Foto: EPA

Dvoboj se je zaradi dežja začel z enourno zamudo. "Nole", ki je lani v finalu tega turnirja proti Nadalu osvojil le štiri igre, je začel imenitno. V drugi igri mu je uspel odvzem servisa in hitro je povedel s 3:0. V četrti igri je "Rafa" na svoj servis povedel s 30/0, nato pa znova naredil nekaj napak, volej je poslal v mrežo in še drugič oddal začetni udarec.
"Kravate" v prvem nizu ni bilo
V šesti igri je Đoković imel pri 15/40 že dve priložnosti, da bi kralju peska "zavezal kravato", vendar se je žilavi Nadal rešil. Tudi tretje priložnosti za uvodni niz Srb ni unovčil. Sedemkratni zmagovalec Roland Garrosa se je pobral, v sedmi igri je prišel do odvzema servisa, znižal je na 5:2. Ko se je zdelo, da je Nadal ujel pravo formo, je "Nole" dobil osmo igro po dvojni napaki Španca in s tem tudi prvi niz.
Boljša igra Nadala, a preobrata ni bilo
V drugem nizu so gledalci glavno spodbujali Nadala, ki je dvignil nivo igre, v peti igri je odvzel servis Đokoviću in povedel s 4:2. V osmi igri je "Nole" znova prikazal igro iz prvega niza, Nadal je poslal bekhend v avt za 4:4. V enajsti igri je prvi igralec sveta znova izgubil servis, vse je kazalo na odločilni niz, vendar Nadal v 12. igri na svoj servis ni dobil niti točke.
"Nole" blestel v podaljšani igri
Odločala je podaljšana igra, kjer je Đoković prevladoval, hitro je povedel z 2:0, ob menjavi strani je bilo že 5:1. Dvoboj je trajal uro in 52 minut.
Đoković: Najboljša odločitev v mojem življenju!
"Rafa, hvala ti, ker si mi pustil zmagati vsaj enkrat. Boljšega začetka sezone na pesku si ne bi mogel želeti. Dolgo nisem vedel, ali se bom udeležil tega turnirja, zdaj pa lahko rečem, da je bila to najboljša odločitev v mojem življenju," je pojasnil Đoković.

Pol milijona evrov za 37. turnirsko zmago
Za Đokovića, ki je s tem uspehom zaslužil 500.000 evrov, je to tretja letošnja in skupno že 37. turnirska zmaga. Španec bo na drugi strani Monte Carlo zapustil bogatejši za 246.000 evrov. V 34. dvoboju z Đokovićem je bil to zanj 15. poraz. Nadal je na tem peščenem turnirju zmagal osemkrat zapored. Tolikokrat zapored ni uspelo zmagati nobenemu igralcu na katerem koli turnirju serije ATP ali WTA.

Izjemen preobrat Rusinj
V Pokalu Fed je znana prva ekipa v finalu. Rusinje so bile v polfinalnem dvoboju doma v Moskvi s 3:2 boljše od Slovakinj, pa čeprav so te po prvem dnevu vodile z 2:0. Drugi dvoboj v Palermu med Italijo in branilko naslova Češko se bo končal šele v ponedeljek, dež je namreč danes ob vodstvu domačink z 2:1 onemogočil nadaljevanje.

Italijanke so vodile z 2:0, Sara Errani je premagala Lucie Šafarovo s 6:4 in 6:2, Roberta Vinci pa Petro Kvitovo s 6:4 in 6:1. Erranijeva je imela priložnost za zmago, a je danes izgubila s Kvitovo s 6:2, 2:6 in 0:6. V na ponedeljek prestavljenem dvoboju se bosta najprej pomerili Vincijeva in Šafarova, sledil bo še obračun dvojic Flavia Pennetta/Francesca Schiavone - Andrea Hlavačkova/Lucie Hradecka.

V Moskvi je Rusinjam uspelo narediti popoln preobrat. Zaostajale so že z 0:2, a sta nato najprej Marija Kirilenko z uspehom proti Dominiki Cibulkovi s 7:5 in 6:1 ter Jekaterina Makarova nad Danielo Hantuchovo (6:3, 4:6, 6:4) poskrbeli za izenačenje. V odločilnem dvoboju parov pa sta nato Makarova in Jelena Vesnina ugnali Cibulkovo in Hantuchovo s 4:6, 6:3, 6:1 ter gostiteljicam zagotovili finale.

Monte Carlo, finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1)
- NADAL (ŠPA/3)
6:2, 7:6 (1)

Statistika

Đoković

Nadal

Prvi servis (%)6271
Asi

2

2

Dvojne napake03
Brejk priložnosti

5/12

3/6

Osvojene točke 7861

Pokal Fed, svetovna skupina, polfinale:
Moskva, pesek, dvorana:
RUSIJA
- SLOVAŠKA 3:2
Pavljučenkova- Cibulkova 7:5, 1:6, 4:6
Kirilenko - Hantuchova 2:6, 4:6
Kirilenko - Cibulkova 7:5, 6:1
Makarova - Hantuchova 6:3, 4:6, 6:4
Makarova/Vesnina - Cibulkova/Hantuchova 4:6, 6:3, 6:1

Palermo, pesek:
ITALIJA - ČEŠKA 2:1
Errani - Šafarova 6:4, 6:2
Vinci - Kvitova 6:4, 6:1
Errani - Kvitova 6:2, 2:6, 0:6
Vinci - Šafarova ponedeljek
Pennetta/Schiavone - Hlavačkova/Hradecka ponedeljek

A. G.